5 nyårslöften för dig som är trött på orättvisor

Livsstil

Året är snart slut och det är dags att tänka på vad vi vill lämna bakom oss. Klimatförnekelse, krig och abortmotstånd dyker omedelbart upp i tankarna. Att helt enkelt inte bry sig om andra människor känns väldigt 2022.

Men ett nytt år kan betyda en ny start, och tillsammans måste vi se till att 2023 blir bättre. Se den här listan som en liten guide till dig som är trött på orättvisor och vill börja det nya året med en känsla av att förändring är möjlig!

  • Börja säga ifrån

När Globalportalen frågar experter och aktivister hur man bäst motverkar exempelvis rasism eller homofobi brukar ett av de första tipsen som kommer upp vara: våga säga ifrån! Det är inte alltid lätt att vara den som skapar dålig stämning, men precis som med allt annat ger övning färdighet.

Lova dig själv att börja visa civilkurage och säga ifrån när någon säger eller gör något som inte är OK!

Tips på hur du kan öva upp ditt civilkurage!

  • Bli medveten

Förändring börjar med medvetenhet, men dygnet har inte hur många timmar som helst. Vill du hänga med i politiken, men är konstant på väg någonstans? Vill du bli påläst om vad som händer i världen, men också promenera i skogen? Då är podcasten det perfekta mediet.

Lova dig själv att börja lyssna på en ny podcast som vidgar din världsbild!

Vår lista med podcasts för dig som vill hänga med i vad som händer!

  • Organisera dig

Vad gör dig arg? Kvinnlig könsstympning, politiker som ignorerar klimatkrisen, eller att vi fortfarande inte har avskaffat kärnvapen? Vi är starkast tillsammans, så ett bra sätt att börja göra skillnad är att bli medlem i en organisation. Existera, Naturskyddsföreningen och Svenska Freds är exempel på föreningar som jobbar mot orättvisorna ovan.

Lova dig själv att hitta en organisation du gillar, och gå på åtminstone ett medlemsmöte!

Kolla in alla organisationer i Globalportalens nätverk!

  • Utmana dig själv under veganuari

Vi människor glömmer ofta bort att djur och natur inte enbart existerar för att uppfylla våra behov. Livsmedelsindustrin kritiseras konstant för att utsätta djur för lidande och det vore bättre för klimatet om vi åt mer växtbaserat.

Lova dig själv att äta enbart växtbaserat i januari – eller någon annan månad!

  • Dela med dig

Dela med dig av dina grejer, men också av din tid och din kunskap! Skänk gamla prylar så att de kan användas igen och låna ut verktyg och teknisk utrustning. Fundera ut vad du är bra på och hur det kan hjälpa andra – kanske genom ett mentorskapsprogram, läxhjälpsgrupp eller sportklubb som jobbar mot utanförskap?

Lova dig själv att fundera över vad du har som kan hjälpa andra – och dela med dig!

Hitta en massa kreativa och roliga volontäruppdrag hos Volontärbyrån!

Taggar

Jämställdhet Klimat & miljö Mänskliga rättigheter
Annons