4 skrämmande saker att klä ut sig till på Halloween

Tips på kostymer och utklädnader till Halloween som du enkelt kan göra själv. Foto: Unsplash
Livsstil

Halloween är runt hörnet och det är dags att välja vad du ska klä ut dig till. Behöver du inspiration? Här tipsar vi om 4 kostymer till Halloween som sätter fokus riktigt skrämmande saker.

Globalportalen tipsar om 4 saker att klä ut sig till på Halloween – samtidigt som du belyser viktiga globala frågor:

  • Ett bi eller en humla

Visserligen finns det många som är rädda för både bin och humlor, men än mer skrämmande vore en värld utan de små krypen. Det arbete som bin, humlor och andra pollinatörer gör är nämligen en förutsättning för att vår planet ska vara så vacker som den är, och att vi människor ska kunna leva som vi gör i dag.

Men bina är hotade. Så surra ihop en kostym av gult och svart och sätt fokus på det viktiga jobb som pollinatörerna gör.

  • Ett smältande isblock

Svep in dig i olika nyanser av blått och vitt och addera lite glitter för en smältande effekt. Genom att klä ut dig till ett smältande isblock kan du samtidigt belysa vår tids största hot – klimathotet.

Ökningen av den globala temperaturen leder till att glaciärer smälter, havsnivåer stiger och att väderförhållanden och naturkatastrofer blir mer extrema. Till exempel har temperaturen i Arktis ökat dubbelt så snabbt som i resten av världen de senaste 50 åren.

I stället för att din kompis ska swisha dig för den iskalla drinken du köpte i baren kan du be dem att i stället swisha en organisation som agerar för vårt klimat. Till exempel Naturskyddsföreningen, Framtidsjorden eller Världsnaturfonden WWF.

  • En bok

I vissa delar av världen kan böcker vara det läskigaste som finns. Hbtqi-relaterade ämnen, rasism, eller kritik mot det politiska systemet, är ofta förekommande anledningar till att politiska krafter censurerar eller förbjuder böcker. Klä ut dig till en bok på Halloween och håll samtalet om det fria ordet levande.

  • En duva

Just nu pågår flera konflikter runt om i världen. Inga samhällen mår bra av våld, konflikt och hot om våld. Därför är fred en förutsättning för att världen ska bli en bättre plats. Fred är både ett mål och ett medel för hållbar utveckling.

Klä dig i vitt, ta på dig ett par vingar och sätt en olivkvist i din näbb (mun). Plötsligt har du förvandlats till en av de mest klassiska symbolerna för fred. 

Vill du sätta extra ton på festen? Spela Globalportalens fredsplaylist!

Taggar

Demokrati Klimat & miljö Krig & fred
Annons