Den honduranske journalisten Félix Antonio Molina blev utsatt för två attentat i Honduras huvudstad Tegucigalpa den andra april. Molina är verksamhetsledare på Diakonias samarbetsorganisation ALTERECO i Honduras, som arbetar för att stärka lokala radiostationer som drivs av ungdomar, urfolk och etniska minoriteter.
- Det är oerhört sorgligt att ytterligare en människorättsförsvarare utsätts för ett mordförsök i Honduras. Att attacken sker så kort efter mordet på Berta Cáceres visar på det extrema allvaret i situationen och vilka risker det medför att arbeta för miljön och mänskliga rättigheter i landet. Honduras går just nu bakåt vad gäller respekten för mänskliga rättigheter och en majoritet av de människorättsförsvarare som Diakonia arbetar med har utsatts för hot. Vi utgår från att detta mordförsök utreds och att de skyldiga ställs inför rätta, säger Reina Rivera, Diakonias landchef i Honduras.
Journalisten Félix Molina undkom ett första attentat vid lunchtid på måndagen, men blev sedan utsatt för ytterligare en attack vid 19-tiden lokal tid där han blev skjuten med fyra skott. För tillfället befinner sig Molina på ett sjukhus och bedöms vara utom fara.
I ett uttalande från Molina som spridits av Diakonias lokalanställda i Honduras säger journalisten:
- Såhär på Yttrande- och pressfrihetens dag vill jag tacka för alla de solidaritetshälsningar som redan kommit in. Jag ser mig själv som en överlevare i den allmänna brist på säkerhet som majoriteten av medborgarna i mitt land lever med. Jag sätter mitt hopp till att en seriös undersökning fri från korruption ska kunna reda ut vem som står bakom attacken mot mig, och varför den utfördes. Min högsta önskan är att jag så snart som möjligt ska kunna återvända till mitt arbete, och att jag ska kunna fortsätta arbeta och leva mitt liv utan rädsla.
I den senaste rapporten över pressfriheten i världen från den amerikanska organisationen Freedom House kategoriseras Honduras som ”ej fritt”, den lägsta möjliga kategorin vad gäller pressfrihet, tillsammans med bland andra Ryssland, Kina och Sudan.
Enligt den internationella PEN-klubben mördades åtminstone 48 journalister i Honduras under perioden 2003 till 2014, och statistik från såväl Freedom House som Committee to Protect Journalists (CPJ) visar att attackerna mot pressfriheten i Honduras ökade dramatiskt efter statskuppen 2009. Journalister som rapporterar om korruption och organiserad brottslighet är särskilda utsatta.