Hur gör man karriär på sitt engagemang för en bättre värld? I magasinet Women In Power har FUF Stockholm Södra intervjuat fem framgångsrika kvinnor för att ta reda på hur deras väg till jobbet i utvecklingsbranschen såg ut.
Women In Power är framtaget av de ideellt aktiva i Föreningen för Utvecklingsfrågors lokalgrupp Stockholm Södra. Här sammanfattar vi tre av artiklarna, men hela magasinet utgörs av fem inspirerande personporträtt. Du får läsa om vad som driver Essraa, Donna, Anna N, Anna GF och Lena i deras karriärer, och får med dig tips på vad du som vill jobba med globala frågor i framtiden kan tänka på redan nu.
Vill du också engagera dig i Föreningen för Utvecklingsfrågor? Läs mer!
Lena är generalist och tror på att ha kul i karriären
Idag är Lena Arvidson avdelningschef på Amnesty International Sverige, men hon har provat på många olika saker under sin karriär. Hennes filosofi är att göra det som är roligt, och den filosofin har lett henne in på utbildningar inom olika områden och resor runt om i världen.
På CV:t står bland annat arbete på högskola med Östeuropafokus och en tjänst vid Utrikespolitiska institutet. Lena har varit chef för team som jobbat med både IT, personalfrågor och marknadsföring. En riktig generalist!
Den röda tråden har varit vikten av att arbeta tillsammans på global nivå, och så klart, att lyssna på vad som känns kul.
Lenas tre bästa tips för att lyckas inom branschen:
- Bredda ditt kunskapsområde, det är på de mest konstiga vägar du kan hitta just din väg in!
- När du står inför val, välj det som du tror att du i efterhand kommer fundera på vad som skulle hänt om du hade valt det
- Ha roligt och följ ditt hjärta – arbetslivet är långt och det finns utrymme för misstag
Essraa har specialiserat sig på Mellanöstern och Nordafrika
Det kan vara svårt för den som brinner för globala frågor att få en uppfattning om vad man egentligen kan jobba med – och hur man tar sig dit. Därför gjorde Essraa Hussein research om arbetsmarknaden redan medan hon pluggade och förberedde sig på att vägen till drömjobbet inte är spikrak.
Idag är Essraa 24 år och jobbar som projekthandläggare på Folke Bernadottakademin, den svenska myndigheten för fred, säkerhet och utveckling. Hennes tjänst handlar i huvudsak om svenskt utvecklingssamarbete i Irak.
Essraa tror att nyckeln till en hållbar framtid är att kombinera arbete med fred, säkerhet och utveckling. Sedan sin första praktiktermin under kandidatprogrammet i global utveckling har hon riktat in sig på Mellanöstern och Nordafrika, en region som brukar benämnas MENA. Under masterutbildningen gjorde hon praktik på Sidas MENA-avdelning.
I jobbet inspireras hon av de som orkar fortsätta jobba med dessa frågor trots alla långdragna konflikter i världen.
Essraas tips för en karriär i utvecklingsbranschen:
- Utmana dig själv och våga lämna din comfort zone
- Socialisera dig med din omgivning
- Engagera dig ideellt på fritiden
- Ta tidigt reda på vilka kompetenser som efterfrågas
- Var beredd på motgångar längs vägen – det är inte hela världen!
Annas tips: Ideellt engagemang förbereder dig för ledarskap
Idag är Anna Nilsdotter generalsekreterare på WaterAid Sweden. Hon har varit intresserad av miljöfrågor och mänskliga rättigheter sedan hon var liten och hittat hem i vattenfrågan. Vatten är grunden till mänskligt liv och hänger tätt ihop med klimatförändringarna och med jämställdhet.
Under sin karriär har Anna alltid inspirerats av dem som vågat gå mot strömmen och göra personliga uppoffringar för att få stopp på missförhållanden. Hennes bästa egenskap som ledare är att hon kan kombinera hjärna och hjärta. Hon är analytiskt lagd, men vill samtidigt förstå sig på människor. Fokus på jobbet är att medarbetarna ska trivas.
Det behövs fler duktiga chefer, enligt Anna, och hennes råd till dig är att köra på!
- Kom på hur just du vill jobba med utveckling och skaffa dig en bred utbildning
- Skaffa konkreta erfarenheter under studietiden – gärna genom volontäruppdrag
- Ideellt engagemang är extra viktigt om du vill jobba med ledarskap
- Det är värdefullt med erfarenhet från näringslivet även i idéburen sektor