nyhet av Erikshjälpen

Virknålar ger rumänska romer hopp

Ända sedan starten har Dece främst handlat om att skapa möjligheter och framtidstro för sina anställda. Bild: DECE/Networks.
Ryktet om det rumänska klädmärket Dece växer. Friluftsföretagen Lundhags och Haglöfs har båda lagt beställningar på de handgjorda produkterna tillverkade av romska män och kvinnor. För de anställda är arbetet en stor hjälp på väg ut ur fattigdomen.

Dece föddes ur en frustration över hur svårt det är för många fattiga att hitta ett arbete. Idag har företaget åtta anställda som virkar mössor, syr halsdukar och tillverkar läderprodukter.

– Dels ger jobbet en inkomst, men det ger också ett sammanhang och en tro på sig själv. Pengar är inte alltid det största problemet för människor i fattigdom utan att man tänker för lite om sig själv och sina möjligheter, säger Andreas Samuelsson som bott i Siria i 10 år och 2007 var med och drog igång verksamheten.

Fokus på de anställda

Fokuset på de anställda påverkar i stor utsträckning hur företaget drivs. Exempelvis arbetar flera av Deces anställda hemifrån.

– Många kvinnor häromkring behöver vara hemma för att ta hand om barnen och hushållssysslorna. Därför går vi hem till dem med garn och kommer tillbaka senare och hämtar upp mössorna, förklarar Andreas.

Fokuset på de anställda påverkar också hur företaget utvecklas.

– Vi funderade på hur vi kunde inkludera fler människors förmågor i Dece. Eftersom romer har en lång hantverkartradition och vi visste att vi kan få tag på bra läder i Rumänien föll det sig naturligt att börja tillverka läderprodukter, säger Madeleine Gustavsson som är produktionsansvarig i Dece.

Madeleine berättar att de bara använder sig av högkvalitativt fullgrain-läder och den miljövänliga vegetabiliska garvningen i tillverkningen av läderprodukter. I samma linje strävar de efter att mössorna och halsdukarna ska tillverkas av ekologisk bomull och utvalda produkter virkas med den exklusiva merinoullen.

– När våra anställda lägger ner så mycket tid och hjärta i varje produkt vill vi använda material av högsta kvalitet och vi vill att materialen ska ha tagits fram på schyssta villkor, säger Madeleine.

Förbättrade arbetsvillkor

Dece arbetar kontinuerligt med att förbättra arbetsvillkoren för de anställda och skapa förutsättningar för tillväxt. För drygt ett år sedan fick Dece en egen lokal.

– Den betyder väldigt mycket, inte bara utifrån de utvecklingsmöjligheter den ger företaget. Det är bra för en anställd att ha en arbetsplats att gå till, det skapar rutiner och man lär sig arbeta tillsammans. Men de som behöver jobba hemifrån kommer självklart få fortsätta med det. Dece finns till för de anställda, inte tvärtom, säger Madeleine.

Taggar

Försörjning