Jobba av Centralasiengrupperna

Viktor flyttade till Sverige för att jobba med mänskliga rättigheter

Första gången Viktor kom till Sverige och Centralasiengrupperna var det som EVS-volontär. Två år senare är han fortfarande kvar – men nu som anställd projektkoordinator.

– Visst saknar jag min familj och vänner i Kirgizistan, men det är också otroligt kul att få jobba för Centralasiengrupperna och arbeta med civilsamhället i Centralasien härifrån.

Det började med en uppväxt fylld av Astrid Lindgrens ”Karlsson på taket” och fortsatte sedan med universitetsstudier i statsvetenskap med särskilt fokus på civilsamhället.

– När en god vän till mig tipsade om möjligheten att åka på praktik till Centralasiengrupperna i Sverige nappade jag direkt. Jag har alltid varit så fascinerad av Skandinavien och bilden av att det här är länder som arbetar för fred, jämlikhet och samarbete i världen, säger Viktor Romanov.

Med jobbet på Centralasiengrupperna kan Viktor nu kombinera sitt stora intresse av att se världen och samtidigt arbeta för att stärka civilsamhället i sitt eget hemland Kirgizistan.

– När en god vän till mig tipsade om möjligheten att åka på praktik till Centralasiengrupperna i Sverige nappade jag direkt.

– Som koordinator ägnar jag mycket tid åt att skriva olika projektansökningar och leta finansiering åt våra partners. Jag jobbar också mycket med säkerhetsfrågor. Det kan till exempel handla om att göra säkerhetsanalyser inför val och försöka bedöma på vilket sätt det kan påverka Centralasiengrupperna och våra partners.

Viktor har under det senaste året kunnat se en oroande utveckling i Kirgizistan när det kommer till regeringens, och till viss del även allmänhetens, syn på civilsamhällesorganisationer som jobbar för mänskliga rättigheter och demokrati i Kirgizistan.

– Det finns i allmänhet en stor misstänksamhet och från politiskt håll sprids rykten om att vi skulle vara spioner som försöker infiltrera, säger Viktor och fortsätter:

– Men jag är så otroligt imponerad av civilsamhället som trots politikers och nationalisters hot fortsätter organisera sig och skapa förändring. Det är otroligt viktigt att stötta, säger han.

– Det här är något nytt och helt unikt för mig. Jag älskar flexibiliteten i att själv kunna planera mina arbetsdagar.

På ett personligt plan känner han sig också inspirerad av att ha Centralasiengrupperna som arbetsgivare. Organisationen räknar exempelvis heltid som 30 timmar i veckan och alla anställda jobbar utifrån målstyrd arbetstid.

– Det här är något nytt och helt unikt för mig. Jag älskar flexibiliteten i att själv kunna planera mina arbetsdagar. Visst finns det en risk att råka arbeta hela tiden – men jag blir bättre och bättre på att planera, säger Viktor och skrattar.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons