nyhet av CONCORD Sverige

Viktiga bitar på plats i post-2015-pusslet

OWG:s ordföranden Csaba Kőrösi och Macharia Kamau.
När FN:s generalförsamlings årliga toppmöte går av stapeln i september står post-2015 högst på agendan. Inför mötet har två nyckeldokument färdigställts.

Den ena ger förslag på hållbara utvecklingsmål att integrera i post-2015-agendan. Den andra beskriver vem som ska finansiera de nya målen, och hur.

Sjutton hållbara utvecklingsmål

Efter tuffa förhandlingar enades de 70 medlemsländerna i FN:s öppna arbetsgrupp för hållbara utvecklingsmål (Open Working Group, OWG) den 19 juli om ett slutgiltigt förslag på hållbara utvecklingsmål. Rapporten är en viktig milstolpe i förhandlingarna om en global agenda för hållbar utveckling, den så kallade post-2015 agendan, som ska ersätta FN:s millenniemål efter deras utgång år 2015.

I rapporten presenteras 17 mål (se nedan) samt delmål för bland annat fattigdom, hunger, utbildning, jämställdhet, ekonomisk tillväxt och klimat som ska integreras i post-2015-agendan.

Ladda ned OWG:s slutrapport (pdf)

Förutom medlemsstater har civilsamhället och andra aktörer deltagit aktivt i OWG:s arbete. Såväl den globala kampanjen Beyond 2015 och den svenska styrgruppen för Beyond 2015 kommer inom kort att presentera sina reaktioner på slutrapporten.

Hur ska post-2015-agendan finansieras?

En annan viktig diskussion är hur arbetet med att nå de nya globala utvecklingsmålen, när de väl är på plats, ska finansieras. Därför inrättade FN en Expertkommittén för finansiering av hållbar utveckling som under ledning av den finske ambassadören Pertti Majanen och Nigeras tidigare finansminister Mansur Muhtar lade fram sina slutrekommendationer den 8 augusti. Kommittén har i rapporten kartlagt både privata och offentliga nationella och internationella resurser samt offentliga-privata samarbeten (blending).

Den fastslår att dagens internationella ramverk för finansiering av hållbar utveckling, som antogs i Monterrey 2002, kan utgöra grund för fortsatt finansiering, men att ramverket behöver uppdateras för att möta de utmaningar som post-2015 agendan innebär. Rapporten säger också att även om både behoven – och utmaningarna – av finansiering av hållbar utveckling är enorma, är det möjligt för globala offentliga och privata flöden att gemensamt möta dessa.

Kommittén understryker även vikten av att bättre rikta privata investeringar mot offentliga mål och att skapa ett policyramverk som uppmuntrar vinstdrivande investeringar i hållbar utveckling, samt att bli bättre på att även mobilisera offentliga resurser. Rapporten betonar dessutom vikten av att den finansiering som finns håller hög kvalitet, vilket ställer krav på långsiktiga finansieringslösningar och på bekämpning av korruption.

Ladda ned Expertkommitténs rapport (pdf)

OWG:s förslag på hållbara utvecklingsmål

Mål 1. Utrota all form av fattigdom överallt

Mål 2. Utrota hunger, säkerställ matsäkerhet och förbättrad nutrition och förespråka hållbart jordbruk.

Mål 3. Garantera ett hälsosamt liv och uppmuntra välmående för alla åldrar

Mål 4. Garantera en inkluderande, rättvis utbildning av god kvalitet och uppmuntra möjligheter till livslångt lärande för alla.

Mål 5. Uppnå jämställdhet och stärk alla kvinnor och flickor.

Mål 6. Garantera tillgång till och ett hållbart användande av vatten och sanitet för alla.

Mål 7. Garantera tillgång till prisvärd, pålitlig, hållbar och modern energi för alla.

Mål 8. Uppmuntra en fortsatt inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, fullt och produktivt arbete och anständiga jobb.

Mål 9. Bygg upp en motståndskraftig infrastruktur, förespråka inkluderande och hållbar industrialisering och främja innovation.

Mål 10. Minska ojämlikheter inom och mellan länder.

Mål 11. Gör städer och mänskliga bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.

Mål 12. Garantera hållbara konsumtions- och produktionsmönster.

Mål 13. Vidta viktiga åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess inverkan.

Mål 14. Bevara och nyttja haven och marina resurser för hållbar utveckling.

Mål 15. Skydda, återställ och uppmuntra till hållbar användning av ekosystemen på land, hantera skogen hållbart, bekämpa ökenspridning, stoppa och återställ landdegradering och stoppa förlusten av biologisk mångfald.

Mål 16. Uppmuntra fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, tillgodose tillgång till rättvisa för alla och bygg effektiva, ansvariga och inkluderande institutioner på alla nivåer.

Mål 17. Stärk former för implementering och återuppta det globala partnerskapet för hållbar utveckling.         

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter Hälsa Bistånd & utveckling