nyhet av We Effect

Veckans organisation: We Effect

David Fältén, HR-handläggare och ansvarig för praktikantprogrammet, på We Effect. Foto: Marcus Lundstedt/We Effect

We Effect är en biståndsorganisation som finns i 26 länder runtom i världen. De har cirka 160 samarbetsorganisationer och har funnits sedan 1958. We Effect hette tidigare Kooperation Utan Gränser men bytte i maj 2013 namn till We Effect. Ett väldigt medvetet val förklarar David Fältén. We Effect, eller vi-effekten, är just det som vårt arbete handlar om - när människor går ihop och tillsammans blir starkare.

Hallå där David Fältén!

Vad jobbar We Effect med?
- Våra huvudsakliga arbetsområden är landsbygdsutveckling, bostäder, jämställdhet och tillgång till mark. Det är ganska breda frågor, men gemensamt för allt vårt arbete är att det handlar om att stödja människor att gå ihop och tillsammans arbeta för att själva förändra sin situation.

- I bostadsfrågan till exempel arbetar vi efter en modell som kommer från Uruguay och som bygger på att människor, oftast ifrån samma by, går ihop och startar ett kooperativ. Genom vårt stöd får de utbildning och rådgivning där de lär sig att bygga sina egna hus, samtidigt som We Effect stöder organisationerna att bedriva påverkansarbete för rätten till ett värdigt boende.

- Tillsammans bygger medlemmarna sedan husen och när man är färdig fördelas husen mellan medlemmarna. Vårt arbete för ett värdigt boende är ett tydligt exempel på hur vi bidrar till att människor kan gå samman och själva aktivt förändra sin livssituation.

Arbetar ni med hjälp till självhjälp?
- Ja, det är vår utgångspunkt. Vi är tydliga med att vårt arbete inte är välgörenhet, utan vi jobbar med hjälp till självhjälp där människor själva får verktyg för att förbättra sin situation. Vi är övertygade om att det är mycket mer hållbart om man lär sig verktygen för att själv förändra sin situation.

Vad är din roll på We Effect?
- Jag arbetar som HR-handläggare och just nu framförallt med att samordna vårt internationella praktikantprogram. Jag samordnar hela dialogen – från att vi söker finansiering för praktikantprogrammet till att tillsammans med vår personal i länderna och våra lokala samarbetsorganisationer planera och genomföra praktikantprogrammet i de drygt 10 länder där vårt praktikantprogram finns idag. Jag ansvarar också för rekryteringen av praktikanterna tillsammans med våra lokala samarbetsorganisationer, och håller i förberedelsekursen innan praktikanterna åker ut på sina uppdrag.

- Jag jobbar också med andra HR-frågor internt. Vi har till exempel tagit fram en global HR-policy och genomför just nu en medarbetarundersökning bland alla våra anställda ute i världen.

Om en skulle vara intresserad av en praktik hos er, kräver ni några kvalifikationer?
- En av styrkorna med vårt praktikantprogram är att vi erbjuder praktik inom många olika områden, t.ex. kommunikation, finans, IT, rättighetsfrågor eller jordbruk. Det vi söker är personer som har erfarenheter inom något av dessa områden, så det finns någonting som passar i princip alla. Vi värdesätter också olika typer av kunskaper, dels akademiska studier, men också praktiska erfarenheter från tidigare arbeten eller ideellt engagemang.

Hur ser upplägget ut på praktiken?
- Just nu har vi 22 praktikanter som är ute i fem och en halv månad hos någon av våra lokala samarbetsorganisationer ute i världen. Som praktikant får du till exempel vara med och ta fram kommunikationsmaterial, delta på medlemsutbildningar, arbeta med projektplanering och uppföljning, ta fram marknadsföringsstrategier eller arbeta med GPS-kartläggning. Vi har mellan två och tre praktikanter i varje land, men varje praktikant är på varsin organisation och uppdragen är olika från plats till plats.

Kan du berätta om ett lyckat kommunikationsprojekt som praktikanterna genomfört när de kommit hem?
- En lyckad aktivitet vi hade i år var att våra praktikanter deltog på ett antal arbetsmarknadsmässor. Det visade sig vara ganska unikt att som biståndsorganisation vara med i ett sådant sammanhang. Många studenter som inte kände till oss sen tidigare kom fram och ville veta mer om vårt arbete. Vi lyckades också förmedla att man inte måste ha läst statsvetenskap eller internationella relationer för att kunna göra internationell praktik hos oss. Kunskaper inom t.ex. IT, ekonomi, agronomi eller kommunikation behövs också inom det svenska utvecklingssamarbetet.

- Många av våra praktikanter var också ute och pratade med skolelever och lyckades förmedla en annan bild än den traditionella av länderna de praktiserat i. I Kenya finns det mycket fattigdom, men det finns också många starka människor som varje dag gör saker för att förbättra sin livssituation och lyckas med det. Det är skildringar som tyvärr inte syns och hörs speciellt ofta, men som verkligen visar på We Effects sätt att arbeta med hjälp till självhjälp.

Taggar

Volontär & utbyten Försörjning Mänskliga rättigheter
Annons