nyhet av Latinamerikagrupperna

Veckans organisation: Latinamerikagrupperna

Oscar Barajas, kommunikatör för Latinamerikagrupperna. Foto: Privat.

Globalportalen har intervjuat Oscar Barajas som är kommunikatör för Latinamerikagrupperna. Oscar berättar om sitt ursprung i Colombia, hans arbete för folkligt inflytande och hur du kan engagera dig i Latinamerikagrupperna.

Oscar är 25 år gammal, kommer ursprungligen från Colombia och har jobbat för Latinamerikagrupperna i Ecuador sedan juli 2013.

Vad är det bästa med ditt arbete?
- Det bästa med mitt arbete är möjligheten att arbeta med några av Latinamerikas mest tongivande folkrörelser, som kämpar för rätten till mark och mat. Som kommunikatör och påverkansarbetare har jag ett nära samarbete med representanter för ursprungsfolk och småbrukare från hela kontinenten. Det innebär att jag ständigt får färsk information om den politiska kontexten i Latinamerika och deltar i debatten kring alternativa paradigm som Buen Vivir (på svenska "ett gott leverne"). Politik är min vardag och mitt arbete öppnar mig för nya möjligheter och andra perspektiv. Dessutom känner jag att jag verkligen bidrar till den kollektiva kampen för en rättvisare värld och att mitt arbete och engagemang uppkattas bland mina medarbetare och bland våra samarbetsorganisationer i Latinamerika.

Hur föddes ditt engagemang?
- Mitt engagemang föddes mycket tidigt på grund av alla orättvisor och allt sorg som jag upplevde under min uppväxt i Colombia. Jag är en av flera miljoner offer för Colombias inbördeskrig; ett blodigt krig som bara har gynnat en liten elit och lämnat ett helt land i ruiner. Sedan jag var en liten bebis har jag varit omringad av krig och människor som kämpar för rättvisa. Min farfar, Miguel Barajas, var en av ledarna i småbrukarorganisationen Asociación de Trabajadores Campesinos del Carare (ATCC), som år 1990 tilldelades Right Livelihood Award i Stockholm. Min farfar och två andra ledare samt en journalist mördades av högerextrema paramilitära styrkor den 26 februari 1990. Därefter tvingades min pappa att omedelbart lämna landet och komma till Sverige.

Grunden för mitt engagemang är tron på människan, som med hjälp av sitt förnuft och solidaritet kan skapa en värld där alla behandlas lika oavsett socialgruppstillhörighet, kön eller etniskt ursprung.

Vilken är den viktigaste frågan som Latinamerikagrupperna driver?
- Latinamerikagrupperna kämpar för ökat folkligt inflytande och agerar utifrån en systemkritisk hållning som ifrågasätter samhällets maktstrukturer. Vårt påverkansarbete vill utgå från gräsrotsnivån upp till maktens korridorer, därför arbetar vi endast med folkrörelser i Latinamerika. Vårt mål är att stärka Latinamerikas småbrukar- och ursprungsfolkrörelser genom att lyfta dem som politiska aktörer med egna förslag på alternativa paradigm. Matsuveränitet och Buen Vivir är konkreta exempel på världsbilder, som Latinamerikas folkrörelser har utvecklat och som är centrala i vårt arbete i Latinamerika och i Sverige.

Matsuveränitet innefattar tillgång till mat och rätten för människor att själva bestämma över sin matproduktion. Det är ett agroekologiskt, småskaligt svar på en växande industrijordbruk med monokulturer, genmodifierade grödor och växtgifter. Buen Vivir är ett begrepp i den andinska världsåskådningen, där det bland annat ingår rätten till vatten och mat, en ren miljö, utbildning och kultur, hälsa och arbete.

Berätta om ett av era projekt som du brinner extra för.
- Latinamerikagrupperna samarbetar med småbrukarnätverket CLOC/La Vía Campesina i Centralamerika, i den andinska regionen och på kontinental nivå. Nätverket består av ett 80-tal småbrukarorganisationer från hela Latinamerika, som tillsammans har utarbetat krav på landreformer och införande av matsuveränitet. De motsätter den rådande jordbruksmodellen och den globala livsmedelsindustrin.

Vi vill att matsuveränitet lyfts fram som ett konkret hållbart alternativ till dagens industrijordbruk och landsbygdsutveckling på såväl internationell som lokal nivå. Detta innebär att småbrukare får tillgång till mark och att vi förändrar vårt sätt att konsumera och producera mat. För att uppnå detta mål stödjer vi folkbildningsprocesser i avsikt att generera nya ledare med ökad kapacitet som politiska aktörer.

Bland de folkbildningsprocesser, som vi stödjer ingår CLOC/La Vía Campesina:s kommunikationsskola. Varje år samlas kommunikatörer från medlemorganisationerna under några veckor för att lära sig nya kommunikationsmetoder och planera gemensamma kampajer och produkter. Latinamerikagruppernas syfte är att demokratisera informationsflödet och journalistiken så att småjordbrukare får chansen att bidra med och ta del av information.

Att stödja CLOC/ La Vía Campesina:s kommunikationsarbete är något som verkligen motiverar mig. Det är otroligt viktigt att småjordbrukarnas egna medier utvecklats och blir ett alternativ till den traditionella journalistiken. På så sätt kommer nätverkets påverkansarbete för rätten till mark och ett hållbart matproduktionssystem att stärkas och nå betydelsefulla resultat.

Hur kan man som ung engagera sig i Latinamerikagrupperna?
- Det finns mycket som du kan göra för att bidra till en rättvisare värld. Latinamerikagrupperna genomför varje år flera olika kampanjer och aktiviteter i Sverige, som vi driver själva eller gemensamt med andra aktörer. Allt vi gör utgår från ett systemkritiskt perspektiv, som kräver respekt för naturen och de mänskliga rättigheterna samt konkreta ändringar på de regelverk som omöjliggör detta. Vem som helst kan bli månadsgivare och ta ställning i våra kampanjer och aktiviteter. Dessutom är alla välkomna att gå med i en av våra lokalgrupper, temagrupper eller bli medlemsorganisation. Latinamerikagrupperna är föreningen för dig som inte nöjer dig med att titta på!

Vad skulle du ge för tips till unga som är intresserade av globala frågor och vill engagera sig?
- Vi lever i en värld där maktstrukturerna gör att personer tvingas leva i fattigdom och förtryck. Dessa personer mörkas av ett ekonomiskt system som främjar en maktfull överklass och som inte ger utrymme för alternativa världsbilder. Därför behöver vi fler engagerade människor som deltar i den politiska debatten och är kritiska till dagens ekonomiska och politiska system som sätter ramarna för jordbrukspolitik och landsbygdsutveckling. Men engagemanget måste komplementaras med kunskap och tydliga argument. Att bara ge pengar till svältande barn i Latinamerika löser inte orättvisorna. Det kan kännas tillfredsställande, men frågan är om det inte skapar fler problem än det löser. Svältande barn är bara en konsekvens av orättvisorna och vår skyldighet är att gå till botten av problemet. För att nå en verklig förändring krävs det att vi letar reda på information och synpunkter, som kan hjälpa oss att komma fram till problemets kärnpunkt. Därefter kan vi konstruera välgrundade argument och identifiera rimliga lösningar.

Det är viktigt att du som ung aktivist alltid vill höja din kunskapsnivå för att kunna påverka den politiska debatten och ändra maktstrukturerna!

Taggar

Mänskliga rättigheter Demokrati