IOGT-NTO-rörelsen ser alkohol, narkotika och andra droger som allvarliga hinder för såväl individens som samhällets utveckling. Internationellt arbetar IOGT-NTO arbetar med förebyggande hälsoarbete, utbildning och fattigdomsbekämpning tillsammans med sina lokala partners i flera länder i Afrika, Asien och Europa.
IOGT-NTO-rörelsen är en av få aktörer som arbetar med droger som utvecklingshinder, trots att problemen är stora. Arbetet sker på lokal, nationell och global nivå, både i Sverige och i andra länder. I Tanzania, Burundi, Kenya, Uganda, Thailand, Myanmar, Laos, Kambodja, Sri Lanka och Bosnien & Hercegovina stöds drogförebyggande- och fattigdomsbekämpande projekt genom våra lokala samarbetspartners.
Hallå där,
Maria Bergqvist, kommunikatör som jobbar med IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete.
Hur kommer det sig att du började arbeta för IOGT-NTO-rörelsen?
Jag hade träffat på organisationen tidigare och tycket att de verkade göra ett bra jobb, och så när det blev en kommunikatörstjänst ledig tog jag chansen och ansökte.
Vad är det bästa med ditt arbete?
Att jag får vara med och göra världen lite bättre. Varje dag.
Hur föddes ditt engagemang?
Jag vet inte riktigt. Kanske med 1970-talets barnprogram från utvecklingsländer. Jag har alltid ogillat orättvisor och att få jobba för ökad rättvisa känns som ett privilegium.
Vilken är den viktigaste frågan som IOGT-NTO-rörelsen driver?
Vi jobbar för att minska de svårigheter som alkohol och andra droger innebär för människor i världen. Män(niskor) som super; slåss, slösar familjens pengar, blir sjuka, orsakar olyckor, hjälper inte till hemma, skapar inte en trygg uppväxt för sina barn osv. Det här frågorna jobbar vi med tillsammans med lokala samarbetsorganisationer i sydöstra Afrika, Sydostasien och i Europa.
Berätta om ett av era projekt som du brinner extra för.
Åh, det finns flera bra. Ett av projekten i Tanzania stödjer kvinnor och barn som utsatts för mäns våld. Enligt vår samarbetsorganisation är 80% av männen som slår påverkade av alkohol eller droger. Därför vill organisationen informera om kopplingen mellan våld och alkohol och att landet inför lagar, som liknar dem vi har i Sverige, att exempelvis barer ska införa åldersgränser, bestämda öppettider och att alkohol ska bli dyrare genom skatter. Sedan har vi flera projekt som stödjer gatubarn att återvända till sina föräldrar – och som ger stöd till föräldrarna att bli bra, trygga föräldrar åt barnen.
Hur kan man som ung engagera sig i IOGT-NTO-rörelsen?
Vi har en ungdomsorganisation, UNF, som finns nästan över hela Sverige. De hittar på en massa kul saker och ordnar läger och utbildningar bland annat om globala frågor.
Vad skulle du ge för tips till unga som är intresserade av globala frågor och vill engagera sig?
Toppenbra att du gör det! Världen blir mer och mer global och din kunskap och ditt engagemang är viktigt. Ring organisationer du är intresserad av och fråga om du får göra praktik hos dem. Hälsa på hos svenska organisationer när du är ute och reser. Be att få blogga för dem, eller skriva artiklar om de frågor de jobbar med. Våga ta kontakter och fråga! Lycka till!