Hur kommer det sig att du började arbeta för IKFF?
- Jag hade sedan tidigare varit intresserad av kvinnors makt, inflytande och deltagande i fredsprocesser. När jag läste freds- och konfliktkunskap i Uppsala såg jag en annons om praktik på IKFF. Jag gjorde praktik våren 2009 på IKFF:s internationella sekretariat i Geneve och på kansliet i Stockholm. Efter det fortsatte jag vara aktiv medlem och blev anställd som internationell handläggare 2012. Jag hade inte engagerat mig så mycket i organisationsvärlden tidigare men när jag hade hittat en organisation som jobbar med precis de frågor som jag brinner för visste jag att jag var ”hooked for life”.
Vad är det bästa med ditt arbete?
- Jag har verkligen mitt drömjobb. Jag får jobba med de frågor som jag brunnit för större delen av mitt liv. Nu är jag en del i att vara med att påverka, att konkret jobba med utveckling och förändring, vilket många gånger känns helt overkligt och svårt att greppa. Men det absolut bästa är ändå att få jobba tillsammans med så otroligt fantastiska och starka kvinnor som passionerat, pendlande mellan skratt och tårar, fortsätter kampen i med- och motvind genom tiderna runt om i världen. Systerskapet inom IKFF är ovärderligt det stärker oss både som individer och det arbete som vi utför oavsett om det är i Malmö eller Kinshasa.
Hur föddes ditt engagemang?
- Min familj reste väldigt mycket då jag växte upp och båda mina föräldrar och syskon är feminister vilket gjorde att mina värderingar och intressen för internationella frågor och jämställdhet alltid funnits där. Sen har de självklart växt sig starkare med tiden bland annat då jag gick gymnasiet i Bangkok och skrev en uppsats om HIV/Aids vilket gjorde att jag fick inblick i prostitutionsfrågan. Efter det reste jag även mycket på egen hand bland annat i Sydamerika och Indien.
Vilken är den viktigaste frågan som IKFF driver?
- För mig är den viktigaste frågan som IKFF driver en kombination av två för många helt orelaterade frågor nämligen nedrustning och feminism. IKFF är en fredsorganisation som bland annat jobbar med att belysa hur spridningen och närvaron av vapen påverkar kvinnors säkerhet och deltagande i samhället. Genom ökad nedrustning vill IKFF bland annat främja kvinnors deltagande i alla faser av en fredsprocess för att öka chanserna för mer hållbar och inkluderande konflikthantering. För att uppnå detta jobbar IKFF för en feministisk utrikes och säkerhetspolitik.
Berätta om ett av era projekt som du brinner extra för.
- Jag brinner lite extra mycket för ett projekt som vi har tillsammans med våra systersektioner. IKFF är den svenska sektionen av en internationell organisation (Women’s International League for Peace and Freedom, WILPF) med sektioner över hela världen. I Sverige har vi för närvarande samarbeten tillsammans med våra kollegor i IKFF DR Kongo, Nigeria, Kamerun och Colombia. Projektet med DR Kongo och Nigeria är ett projekt som syftar främst till att öka kapaciteten och möjligheten för sektionerna att driva IKFF:s frågor lokalt, nationellt och regionalt. De får stöd för att kunna genomföra påverkans och informationsarbete om samma frågor som vi driver här i Sverige. Det är oerhört lärorikt arbete. Det gynnar även hela IKFF:s verksamhet i Sverige då vi ofta får information direkt från våra kollegor på plats i konfliktländer som vi använder i vårt påverkansarbete här hemma.
Hur kan man som ung engagera sig i IKFF?
- Ett första steg är att bli medlem i IKFF via vår hemsida. Bara genom medlemskapet bidrar du till att stärka IKFF som feministisk fredsröst i Sverige och globalt. Du får då även information och ökad kunskap i våra frågor. Det går även att engagera sig i våra lokalgrupper som finns runt om i landet. Vi tycker att det finns ett stort behov att fredsfrågor diskuteras mer i samhället och därmed bidrar du till exempel genom att följa och sprida vårt arbete.
Vad skulle du ge för tips till unga som är intresserade av globala frågor och vill engagera sig?
- Att engagera sig ideellt i en organisation som arbetar med frågor som du tycker är viktiga är ett mycket bra steg. Då får en mycket praktisk erfarenhet av organisering. Att arbeta i små organisationer handlar om att hålla många bollar i luften, att hitta lösningar utan någon nämnvärd budget och att kunna göra olika typer av uppgifter vilket en ofta lär sig i ideellt arbete. Ett annat tips är ”Think global act local”. Ofta kanske en vill ut i världen och förändra där borta, det kan vara bra men det är också viktigt att se vad vi behöver förändra här för att förändra världen. IKFF Sverige arbetar mycket med internationella frågor men vårt fokus är på Sverige. I vilka frågor brister Sverige? Bidrar Sverige till en dålig utveckling i andra regioner? Vapenexporten är ett sådant exempel.