Framtidsjorden är ett internationellt nätverk som stöder initiativ till utveckling på socialt rättvis och ekologiskt hållbar grund. Nätverket har medlemsorganisationer i Sydamerika, Asien och Sverige som genomför pilotprojekt, arrangerar utbildningar, informerar om sin verksamhet och utbyter kunskap med andra i och utanför nätverket.
Framtidsjordens medlemsorganisationer arbetar främst inom de tre områdena hållbar landsbygdsutveckling, urbana miljöfrågor och insatser för att bevara biologisk och kulturell mångfald. Inom alla områdena genomförs utbildningar i form av naturskolor och folkbildning.
Framtidsjorden vill verka för en utveckling som tillfredsställer människors behov, nu och för kommande generationer. Verksamheten bygger på de tre grundprinciperna - ekologi, självtillit och samarbete.
Hallå där,
Jonatan Ericsson Sjöman, Föreningssekreterare på Framtidsjorden.
Hur kommer det sig att du började arbeta för Framtidsjorden?
Mitt engagemang i Framtidsjorden började med att jag gjorde utlandspraktik på en organisation i Framtidsjrodens nätverk 2008.
Jag letade efter ett sätt att engagera mig och få jobba praktiskt med frågor som intresserade mig och det gjorde att jag hamnade på en organisation i Indien som jobbar med miljöfrågor. Efter ett halvår där var jag fast i Framtidsjorden.
Vad är det bästa med ditt arbete?
Som föreningssekreterare får jag hålla kontakten mellan olika delar av föreningen och försöka se till så att ideer som finns i vårt nätverk blir verklighet. Kontakten med olika organisationer och människor som brinner för miljöfrågor gör att mitt eget engagemang blir starkare.
Hur föddes ditt engagemang?
Jag har en bakgrund i andra solidaritets- och miljörörelser. Det har också fört mig till lite olika platser i världen. Efter att ha umgåtts med lantbrukare i både Mexico och Palestina började frågor rörande miljö och ekologi att ta plats bland mitt engagemang och jag sökte därför efter möjligheten att konkretisera det. I det läget passade Framtidsjordens praktikantprogram perfekt.
Vilken är den viktigaste frågan som Framtidsjorden driver?
Klimat och miljöfrågor är inte bara något som är viktigt att ta tag i, det är också något som för samman människor i alla världens hörn. Den miljöpåverkan vi har i Sverige får klimatkoncekvenser långt utanför våra landsgränser. Det gör att jag tycker att en av de viktigaste sakerna Framtidsjorden gör är att föra samman organisationer som jobbar med miljöfrågor över stora delar av världen.Det lokala arbetet som Framtidsjordens organisationer gör är självklart minst lika viktigt, oavsett om det handlar om att organisering av jordbrukare södra Indien, ge utbildning i miljöfrågor till ungdomar i Argentina, eller bygga växthus på Himalayas sluttningar.
Berätta om ett av era projekt som du brinner extra för.
Ett projekt som jag själv har varit lite extra engagerad i är vårt stöd till organisering av ekologiska småjordbrukare i Tamil Nadu. Där jobbar vår medlemsorganisation Kudumbam med att utveckla federationer av bönder som på så vis kan stärka varandra. En viktig del i det arbetet är att säkra tillgången på traditionella ekologiska fröer som är på väg att gå förlorade på grund av den globala utvecklingen mot ett allt mer företagsstyrt jordbruk med fokus på monokulturer, kemiska bekämpningsmedel och storskalighet. Kudumbams bönder har till viss del lyckats vända den trenden, gått samman och håller på att bygga upp ett jordbruk baserat på ekologi och samarbete.
Hur kan man som ung engagera sig i Framtidsjorden?
Det allra tydligaste sättet att engagera sig är genom vårt praktikantprogram. Genom det får ett gäng ungdomar varje år chansen att praktisera i 5 månader på våra medlemsorganisationer i Asien och Sydamerika.
En annan väg in i Framtidsjorden är att engagera sig i Sverige. Det går att vara med i vad vi kallar temagrupper och gör det som man själv är extra intresserad av. I år har vi till exempel en odlingsgrupp som håller på att bygga upp ett odlingskooperativ i västra Stockholm.
Det går också att engagera sig i en av de föreningar som är en del av Framtidsjorden Sverige. Vilka de är finns det info om på vår hemsida.
Vad skulle du ge för tips till unga som är intresserade av globala frågor och vill engagera sig?
Prova er fram! Min egna väg är krokig och jag är övertygad om att det blir bäst om man gör saker som man blir inspirerad av. Gå med i en förening och fokusera på det du tycker är roligt, leta rätt på en intressant folkhögskoleutbildning, gör en utlandspraktik, res. Intresse och engagemang ger mycket mer erfarenhet och kunskap än att sikta på en karriärstege.