Erikshjälpen vill, med barns drömmar som drivkraft och verktyg, vara med och förändra världen. Genom insatser för utbildning, hälsa och rätt till trygghet och skydd ger de barn och unga runt om i världen hjälp och möjlighet att våga drömma om framtiden.
Verksamheten omfattar drygt 20 länder och sker tillsammans med 70 partnerorganisationer runt om i världen. I första hand arbetar Erikshjälpen i länder och regioner där behovet är störst och närvaron av andra biståndsaktörer är begränsad.
Eriksdagen firas i Erikshjälpens second hand-butiker runt om i landet för att uppmärksamma minnet av Erikshjälpens grundare Erik Nilsson. I år kommer butikerna att skänka dagskassor till barns rätt till skydd och trygghet som ett startskott för insamlingen #intetillsalu. Allt du handlar för under Eriksdagen går till arbetet för att stoppa att barn i Benin blir sålda eller utsatta för övergrepp.
Hallå där,
Rosemarie Englund som arbetar som webbredaktör på Erikshjälpen.
Hur kommer det sig att du började arbeta för Erikshjälpen?
Jag jobbade tidigare på en nyhetstidning, som allmänreporter och webbreporter. När Erikshjälpen sökte webbredaktör kändes det helt rätt att söka – och det har jag aldrig ångrat. Jag får jobba journalistiskt, men för ett fantastiskt syfte; att barn i vår värld ska få det bättre.
Hur föddes ditt engagemang?
Mitt engagemang och intresse har nog alltid funnits där, men det har också växt genom åren här på Erikshjälpen. Ju mer man får lära sig om behoven och om komplexiteten i biståndsverksamhet, desto mer intresserad blir man.
Vilken är den viktigaste frågan som Erikshjälpen driver?
Just nu fokuserar vi på barns rätt till trygghet och skydd. Allt för många barn lever i en otrygg miljö, som påverkar allt annat som hälsa och utbildning. Kvinnlig könsstympning, bortgiftermål och trafficking, är några av frågorna vi särskilt vill lyfta.
Berätta om ett av era projekt som du brinner extra för.
I Jamunafloden i Bangladesh finns sandöar som ändrar form och som ibland försvinner helt när smältvattnet kommer ner från Himalaya och floden ökar. Här fanns förut inga skolor. Inget kunde byggas som skulle vara beständigt. Med jämna mellanrum svämmades allt över – hemmet, skörden, husdjur och redskap. Allt försvann med floden.
Samma år som jag började på Erikshjälpen, 2006, byggdes de första, flyttbara skolorna på 10 av öarna. Nu kan barn gå i skolan, och när ön svämmar över kan skolan flyttas. De flyttbara skolorna ger inte bara möjlighet att fortsätta gå i skolan – de blir också en samlingspunkt och en social trygghet.
Ett jättespännande projekt, både på grund av naturfenomenet, för sättet man löst problemet på, och för de mångbottnade sätt det hjälper och styrker befolkningen.
Hur kan man som ung engagera sig i Erikshjälpen?
Det är jättelätt! Man blir Ung fadder! När man är ung har man ju kanske inte så mycket pengar. Men en pizza (60 kr) i månaden kan de flesta offra. Man kan också åka ut som praktikant i vårt praktikantprogram.
Vad skulle du ge för tips till unga som är intresserade av globala frågor och vill engagera sig?
Läs på och diskutera med dina vänner – det är jätteviktigt att fler intresserar sig för bistånd. Hans Rosling poängterar ofta att vi har en felaktig uppfattning av hur världen och fattigdomsproblemet ser ut.
För att kunna göra något för andra och jämna ut orättvisorna i världen måste vi veta hur dessa orättvisor verkligen ser ut. Annars kan det bli som för de som ville hjälpa stormdrabbade – de byggde ett hus som vi tycker hus ska se ut. Och när nästa storm kom slet den bort taket. Men de som byggt med vasstak hade sitt hus kvar eftersom vinden kunde blåsa genom taket och inte fick fästa att blås bort det.