nyhet av Artikel2

Veckans organisation: Emmaus Stockholm

Julia Finér, ordförande i Emmaus Stockholm Foto: Emmaus Stockholm

Emmaus Stockholm är en solidaritetsorganisation som tillsammans med folkrörelser i andra länder arbetar för att jordens resurser ska fördelas mer rättvist. De vill vara med och påverka så att världen blir mer hållbar och rättvis. De är övertygade om att vi alla mår bättre i ett mer jämlikt och solidariskt samhälle.

Idag finns det mer än 300 Emmausgrupper i över 35 länder. Arbetet drivs efter idén om återbruk. Deras bas är det praktiska solidaritetsarbetet i Sverige. Genom en insamlingsverksamhet skapas resurser av kläder och prylar som skänks. De samlar in, sorterar och skickar stora mängder kläder, skor och filtar till flyktingar från Västsahara. För att finansiera verksamheten och skapa ett ekonomiskt bistånd säljer de ungefär femton procent av de insamlade sakerna i sina second handbutiker. Pengar som går till praktiskt arbete ute i världen för fred, rättvisa och jämlikhet.

Emmaus Stockholms främsta mål är att verksamheten inte längre ska behövas. De bedriver därför även opinionsbildande arbete för en hållbar och rättvis värld. Det är en demokratisk förening med aktivt medlemskap där medlemmarna själva driver verksamheten.

Besök en av deras second handbutiker i Stockholm.

Hallå där,

Julia Finér, ordförande i Emmaus Stockholm.

Hur kommer det sig att du började arbeta för Emmaus?
Jag började jobba på Emmaus Stockholm för att en kompis hade tipsat om att de sökte chaufförer till verksamheten. Jag sökte jobbet då jag även varit politiskt engagerad tidigare och tyckte organisationen verkade spännande.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Det bästa är att jobbet är så otroligt varierat. Ena dagen kan jag hålla föredrag om Västsahara för en skolklass och andra dagen ordna med reklam på bilar, arrangera författarsamtal, åka till flyktinglägren där en stor del av befolkningen från Västsahara bor sen 1975. Och sedan är det fantastiskt att jobba med andra drivna människor som också brinner för en bättre och mer rättvis värld.

Hur föddes ditt engagemang?
Mitt engagemang föddes av min mamma och min syster som båda är feministiskt och på andra sätt politiskt engagerade. Jag och min syster fick till exempel varje år när vi var yngre komma till min mammas skola och göra olika övningar med eleverna på 8 mars. Det gav mig en känsla av det faktiskt går att påverka och göra skillnad. Jag har alltid tyckt det är viktigt att säga vad jag tycker och att andra också ska få det utrymmet. Speciellt de människor som aldrig kommer till tals i det offentliga rummet.

Vilken är den viktigaste frågan som Emmaus Stockholm driver?
Vi driver främst frågan om ett fritt Västsahara genom opinionsbildning i Sverige, projekt i både flyktinglägren och i det ockuperade Västsahara.

Berätta om ett av era projekt som du brinner extra för.
Vårt projekt med bistånd till en organisation som jobbar med politiska fångar och försvunna västsaharier som heter AFAPREDESA och allt opinionsarbete vi gör.

Hur kan man som ung engagera sig i Emmaus?
Man kan volontärjobba på Emmaus Stockholm och hjälpa till med sortering av kläder eller praktisera inom kampanjarbetet vi gör. Det finns många möjligheter helt enkelt.

Vad skulle du ge för tips till unga som är intresserade av globala frågor och vill engagera sig?
Mitt tips är att inte vara rädd för att börja i en förening till exempel och göra ett mer praktiskt jobb och sedan se vart det leder. Det var så jag gjorde. Men också att agera där du känner att du brinner för något. Jag har några unga vänner som drog ihop flera feministiska fester för de tyckte att det saknades. Det har varje gång kommit flera hundra personer och de har bara annonserat på Facebook. Liksom gå ihop med andra och gör saker själva. Det är möjligt!

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter