nyhet av Diakonia

Veckans organisation: Diakonia

Sara Hugosson, mobiliseringshandläggare på Diakonia. Foto: Gustav Hugosson

Diakonia arbetar med långsiktigt bistånd utifrån tanken att det är människor som förändrar världen. De stödjer eldsjälar som tillsammans med andra driver projekt som gör att människor själva kan ta sig ur fattigdom och förtryck. Människor som envist och modigt kämpar för att alla människor ska få leva under värdiga förhållanden i en rättvis och hållbar värld.

Diakonia bygger på en kristen värdegrund, med en övertygelse om att alla människor är lika mycket värda. De driver som regel inga egna projekt. Istället stöttar de drygt 400 lokala organisationer i över 30 länder i Afrika, Latinamerika, Asien och Mellanöstern. De har även en omfattande verksamhet i Sverige. Målet med all verksamhet är varaktig förändring.

Organisationens arbetar med fem temaområden: mänskliga rättigheter, demokrati, social och ekonomisk rättvisa, jämställdhet samt konflikt och rättvisa. Just nu lyfter de fram problematiken med skatteflykt. De har bland annat startat kampanjen "Skatteflykten" för att sätta press på beslutsfattare inför årets supervalår.

Hallå där,

Sara Hugosson, som jobbar som Mobiliseringshandläggare på Diakonia.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Att få vara med och förändra världen. Ibland kan det kännas abstrakt när man sitter vid ett skrivbord i Alvik och jobbar – men att få vara en del av Diakonias nätverk som driver viktiga frågor framåt så vet jag att även min insats gör skillnad. Det är tillsammans med andra som vi kan göra verklig förändring.

Hur föddes ditt engagemang?
Sedan jag var liten har jag haft en nyfikenhet på min omvärld, och velat förändra orättvisor. Men först när jag läste en folkhögskoleutbildning och reste till Tanzania insåg jag att jag ville satsa på detta helhjärtat! Och det har jag inte ångrat.

Vilken är den viktigaste frågan som Diakonia driver?
Oj, en omöjlig fråga att svara på. Det som gjorde att jag fastnade för just Diakonia är organisationens fokus på strukturella frågor. Det finns system och strukturer som skapar och bibehåller fattigdom. Dessa strukturer är sådant som vi på Diakonia arbetar aktivt med att förändra.

Berätta om ett av era projekt som du brinner för:
Detta supervalår vill vi påminna politiker och väljare om att lyfta blicken och se omvärlden. Svensk skola, vård och omsorg är viktiga frågor men den regering som väljs kommer också att utforma biståndspolitiken, agera kring klimatfrågan och reglera svenska företags affärer utomlands. En fråga som är superviktig för politikerna att ta på allvar är den om skatteflykt. Läs "Vad måste göras för att stoppa skatteflykt?"

Förra veckan släppte vi ett "bakvänt" onlinespel: ”Skatteflykten – ett orättvist spel med få vinnare och miljoner förlorare”. Där ska man som storföretagare snuva de fattiga på så mycket pengar som möjligt. Vinner gör den som får med sig mest pengar till skatteparadiset. Förlorar gör alltid lokalbefolkningen. Diakonias unga aktivister kommer även att starta en kampanj för att fram till valet i september få så många som möjligt att spela spelet och skriva under namninsamlingen. De kommer åka på festivaler i sommar med ett stort arkadspel och lyfta frågan. En riktigt kul kampanj som jag brinner för! Spela Skatteflykten och skriv under namninsamlingen här.

Hur kan man som ung engagera sig i Diakonia?
Man kan t.ex. bli Diakoniaaktivist! Ett enkelt sätt att engagera sig! Diakonias aktivistgrupper skapas av personer som inte accepterar att världen är orättvis. Istället vill de agera för att förändra den! Gruppen får själv bestämma vad de vill göra och när man vill ses. De lär sig mer om mänskliga rättigheter, klimat och jämställdhet och gör utåtriktade aktiviteter för att sprida kunskap och engagemang.

Vad skulle du ge för tips till unga som är intresserade av globala frågor och vill engagera sig?
Leta upp en organisation som ni gillar, har förtroende för och engagera er där! Det är superroligt att vara med i ett förändringsarbete och lägga tid på sådant som faktiskt gör skillnad!

Taggar

Global ekonomi Mänskliga rättigheter