nyhet av CONCORD Sverige

Veckans organisation: CONCORD Sverige

Jessica Poh-Janrell, samordnare inom områdena jämställdhet och utvecklingseffektivitet på CONCORD Sverige.

CONCORD Sverige är en plattform för över 50 civilsamhälleorganisationer. Deras uppdrag är att bevaka, påverka och informera om EU:s utvecklings- och biståndspolitik. Globalportalen har pratat med Jessica Poh-Janrell som är samordnare för områdena jämställdhet och utvecklingseffektivitet.

EU är den enskilt största biståndsgivaren i världen och har därmed makt och möjlighet att bedriva en ansvarsfull biståndspolitik. CONCORD Sverige bevakar och påverkar EU:s utvecklingsarbete och biståndspolitik och arbetar för att få EU att sätta utvecklingsfrågorna högre upp på agendan.

CONCORD Sverige är en av 28 nationella plattformar som ingår i det europeiska nätverket CONCORD Europa där drygt 2400 organisationer är medlemmar.

Bland annat arbetar CONCORD Sverige med att jämställdhet ska vara prioriterat i EU:s utvecklingspolitik och med utvecklingseffektivitet som handlar om att göra arbetet mot fattigdom mer effektivt.

Hallå där,

Jessica Poh-Janrell, samordnare inom områdena jämställdhet och utvecklingseffektivitet på CONCORD Sverige.

Hur kommer det sig att du började arbeta för CONCORD?
Jag bodde och arbetade i Bryssel innan jag började på CONCORD. När jag bestämde mig för att flytta hem till Sverige så kändes CONCORD som en självklar arbetsgivare, eftersom de samordnar svenska organisationers påverkansarbete mot Bryssel kring EU:s utvecklingspolitik.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Att jag får sätta mig in i och arbeta med frågor som jag verkligen tycker är viktiga. Att få arbeta med det man bryr sig om är den bästa typen av motivering. Dessutom är det himla kul att jobba för en plattform, eftersom man hela tiden samarbetar med personer från olika organisationer.

Hur föddes ditt engagemang?
Jag har alltid tyckt att det är viktigt att stå upp för social rättvisa och allas lika rättigheter. Det kanske har sin grund i att jag växte upp i Karlskrona, där Nationalsocialistisk front hade sitt högkvarter. Min tonårsperiod präglades därför av att engagera sig och medverka i demonstrationer mot rasism, under min gymnasietid hade vi 5i12-möten mot rasism en gång i månaden.

Så fort jag tog studenten åkte jag utomlands. Under mina år utomlands arbetade jag bland annat som engelskalärare i Kambodja och Indonesien. Jag volontärarbetade också i det tsunamidrabbade området i södra Indien. Dessa erfarenheter stärkte såklart mitt engagemang och min vilja att arbeta för global och social rättvisa.

Berätta om ett av era projekt som du brinner extra för.
Jag samordnar jämställdhetsarbetet vilket är ett otroligt viktigt arbete. Det handlar om att se till att Sverige och EU har ett tydligt jämställdhetsperspektiv och arbetar aktivt för flickors och kvinnors rättigheter i allt utvecklingssamarbete, men också i utrikespolitiken.

Inom EU är jämställdhetspolitiken och arbetet uruselt, och här har vi jättemycket arbete att göra. Tyvärr har många EU-länder en väldigt förlegad kvinnosyn och är inte alls intresserade av att prioritera jämställdhet.

Hur kan man som ung engagera sig i CONCORD?
Det bästa sättet att engagera sig i CONCORDS arbete är att gå genom en av våra medlemsorganisationer. Vi har över 50 medlemsorganisationer som vi arbetar tillsammans med i alla våra frågor.

Vad har du för tips till unga som är intresserade av globala frågor och vill engagera sig?
Skaffa dig erfarenhet på alla sätt du kan. Engagera dig i en organisation som jobbar med frågor som du tycker är viktiga. Om du pluggar på universitet så se till att göra praktik, jag hade flera praktikplatser under min studietid och det var helt avgörande när jag sökte mitt första jobb. Åk utomlands om du har möjlighet, för att plugga eller jobba, det är en jättenyttig erfarenhet men ses också som meriterande när man vill jobba med globala frågor.

Taggar

Bistånd & utveckling Global ekonomi