nyhet av IOGT-NTO-rörelsen

Vart fjärde dödsfall är alkoholrelaterat

IOGT-NTO-rörelsen arbetar aktivt med att sprida kunskap om hur alkohol utgör ett hinder för utveckling.
I år presenterade WHO sin nya rapport Global Status on Alcohol and Health 2014. I den finns uppdaterade uppgifter vad gäller alkoholrelaterad död i världen.

I rapporten går att läsa att dubbelt så många dödsfall orsakas av alkohol som av aids. Tre och en halv gånger så många som av tuberkulos.  Antalet dödsfall har räknats upp med 22 procent i jämförelse med de uppgifter som presenterades för bara 1,5 år sedan i Global Burden of Disease 2010.

Eftersom bara 38 procent av världens befolkning över 15 år dricker alkohol innebär situationen att de som dricker i genomsnitt konsumerar ca 17 liter ren alkohol per person, vilket betyder ca 43 liter sprit.

- Det blir alltmer relevant för fler att ta in alkoholen i utvecklingssamarbetet, såväl civilsamhällesorganisationer som Sida och UD. Utvecklingsländerna är målet för den expansiva alkoholindustrin eftersom de västerländska marknaderna är mättade, kommenterar IOGT-NTO-rörelsens internationella programsekreterare Per-Åke Andersson och fortsätter:

-  Vi kan räkna med att de fattiga länderna kommer att stå för fler skadade och döda i absoluta tal kopplat till alkohol och en ökande andel av alkoholrelaterade dödsfall, särskilt som skadorna av alkohol drabbar hårdare i fattiga länder.

Effekterna blir svårare i fattiga länder

Enligt Dr Shekhar Saxena, chef för Mental Health and Substance Abuse på WHO, drabbas fattiga människor värre såväl hälsomässigt som socialt eftersom de har ett sämre socialt skyddsnät i familjen och i samhället.

IOGT-NTO-rörelsen arbetar aktivt med att sprida kunskap till andra biståndsorganisationer om hur alkohol utgör ett hinder för utveckling och hur organisationerna kan arbeta med frågan. Både Forum Syd med 159 och Svenska Missionsrådet (SMR) med 34 medlemsorganisationer har sedan 2013 ett ökat fokus på alkohol i utvecklingssamarbetet.

 - Det är väldigt glädjande! Att allt fler biståndsorganisationer tar in alkoholen i sina projekt leder till bättre resultat i biståndet och på lång sikt bättre hållbarhet, säger Per-Åke Andersson.

Taggar

Hälsa
Annons