Varför ska vi bry oss om klimatet?

Volontär & Aktivism

Greta Thunberg är en person som nog har undgått få, hennes enorma vilja att förändra klimatets öde är något utöver det vanliga. Men dessvärre räcker inte en enda persons drivkraft utan det är tillsammans som vi gör skillnad. Människans användande av de naturliga resurserna innebär att generellt i världen lever vi som om vi hade 1,7 planeter – och i Sverige som om vi hade fyra jordklot. Globalportalen har samlat information till dig om hur människans aktiviteter påverkar jordklotet och hur du som individ kan göra skillnad.

Vad står vår planet inför?

Vår planet är under de största hoten i människans historia. Den globala uppvärmningen är ett faktum och aldrig tidigare har jorden varit såhär varm. Den främsta orsaken till den förhöjda värmen på jorden är växthusgasen koldioxid och konsekvenserna av den blir ett förändrat klimat. Planeten har alltid varierat i temperatur men vårt sett att leva är den bidragande faktorn till uppvärmningen och att isar smälter, haven försuras, översvämningar, skogsbränder och extremtemperaturer. Ekosystemet, djurarter och sårbara människor drabbas hårdast av detta. Om varje individ väljer att göra något för klimatet så kan vi göra skillnad. Det kan kännas som ett stort åtagande men här nedan har vi samlat fyra tips som är enkla att följa i vardagen samt hur du kan engagera dig.

Det här kan du göra för klimatet; 

  • Konsumera smart - genom ekologiska råvaror och kläder på second hand. Låna och laga istället för att köpa nytt.
  • Ät mindre kött - Ät mer grön kost och växtbaserade proteiner, om och när du äter kött ska du välja ekologiskt och närproducerat kött.
  • Smartare transport - Välj cykeln om du kan men annars välj bussen framför bilen. Välj tåget istället för flyget om möjlighet finns.
  • Källsortera mera – släng inte allt i en och samma påse. Sortera matavfall och alla de olika materialen separat och skippa sugröret.

Läs mer om vad du kan göra här.

Engagera dig för klimatet:

  • Klimatprata

klimatprata.se hittar du olika verktyg och tips för att kunna ha kreativa samtal om klimatet i din vardag. Genom att prata om det så jobbar vi emot hopplösheten och klimatförnekelse och kan istället skapa handlingskraft och engagemang! 

  • Nätverk

Gå med i ett nätverk hos Naturskyddsföreningen, dom har allt ifrån havsnätverk till skogsnätverk. Välj det som engagerar ditt hjärta mest! 

  • Klimatkompensera

Klimatkompensera med Vi-skogen, med hjälp av deras kalkylator kan du räkna ut hur mycket du behöver kompensera beroende på vad du förbrukar. Du kan också bli månadsgivare, ge bort ett träd eller ge en gåva. 

  • Klimatnätverket PUSH

Gå med i klimatnätverket PUSH som samlar unga i Sverige som vill se en hållbar värld. Här hittar du medlemmar, medlemsorganisationer, event, inspiration, faktamaterial och mycket annat.

  • Gå med i en miljöorganisation

Jordens vänner, Greenpeace eller Klimataktion!

För att veta mer om hur du kan engagera dig och vad du kan göra för klimatet läs här: 

Taggar

Agenda 2030 Klimat & miljö
Annons