5 saker du kan göra hemma för klimatet under coronakrisen

Livsstil

Earth day infaller varje år den 22 april och syftet med dagen är att uppmärksamma de existerande miljöproblemen som vi står inför.

Coronakrisen har minst sagt förändrat vårt sätt att leva och social distans är numera vår nya vardag. Krisen ställer oss inför andra utmaningar när vi nu ställer om, men klimatet har inte tagit en paus. Tillsammans kan vi använda denna tid och hitta nya vanor och nya metoder för vår planet.

Globalportalen ger 5 tips på vad du kan göra hemifrån!

  • Klimatstrejka

Att anpassa oss till nya situationer är vi människor väldigt bra på och trots att mycket står stilla så måste vi fortsätta kämpa för klimatet. Nu kan du därför klimatstrejka digitalt genom att använda hashtagen #DigitalStrike på instagram när du publicerar en bild på dig själv med en skylt och använd också hashtagen ”ClimateStrikeOnline”. 
 

  • Växtbaserad kost

Du kan utmana dig själv med att ha flera vegetariska dagar nu när du kanske har mer tid över till att utforska nya recept. Mat som ris, bönor, potatis är exempel på sådana varor som du kan ha hemma länge innan de blir dåliga. Förbered mycket matlådor för att minska matsvinnet!
 

  • Rör på dig – ta cykeln!

Trots att vi ska hålla social distansering så kan vi fortfarande gå ut korta stunder varje dag. Då det är desto viktigare att nu komma ut i naturen och få frisk luft, röra sig bland träden, ta en cykeltur. Det stärker immunförsvaret och ökar energinivån att vara ute i den friska luften. Slå två flugor i en smäll och passa på att ta cykeln istället för bilen eller bussen när du ska iväg, så gör du något för klimatet samtidigt!
 

  • Rensa garderoben

Ta reda på vad du har och vad du inte har! Kanske kan du hitta de där gamla jeansen som du hade för en massa år sedan men som är moderna igen. Återanvänd gamla plagg istället för att köpa nya!

  • Odla egna grönsaker

När du nu spenderar såhär mycket tid hemma så öppnas möjligheterna upp för att ha tid att odla eget. Groddar, bönor, tomater, paprika är exempel på grönsaker som är enkelt att odla hemma och som dessutom är vegetariskt! Detta tips blir både billigt och väldigt gott.


Corona måste bekämpas här och nu men på lång sikt är jordens hälsa det som kommer avgöra hur livet på denna planet kommer att fortsätta. Så gör vad du kan i den rådande situationen, för det är tillsammans som vi kan göra skillnad!

Taggar

Klimat & miljö
Annons