nyhet av

Varannan sekund föds ett barn i en konfliktzon

​En nyfödd pojke vid en UNICEF-stöttad klinik i Malakal, Sydsudan. Hans mamma Rebecca, 20 år, födde honom här på flykt från våldet i Wau Shilluk. Foto: © UNICEF/Rich

Under året som gått har mer än 16 miljoner bebisar tagit sina första andetag i livet mitt under brinnande konflikt. Det är var åttonde bebis som fötts i år, visar nya siffror från UNICEF. Världen måste agera nu på 2015 års löften för att göra kommande år till bättre år för barnen.

– Varannan sekund föds en bebis mitt i en konflikt, ofta under mycket svåra omständigheter och utan tillgång till vård, säger UNICEFs högste chef Anthony Lake. Alltför många barn börjar sina liv på det här sättet, kan de få en värre start?

I konfliktdrabbade länder som Afghanistan, Centralafrikanska republiken, Irak, Sydsudan, Syrien och Jemen, eller på flykt, utsätts nyfödda och deras mammor för enorma risker. Gravida riskerar att föda helt utan medicinsk hjälp och under mycket ohygieniska förhållanden. Deras barn riskerar också i högre utsträckning att dö innan de fyller fem år.

Nour Majati håller sin son Youssef, en månad, i famnen. De befinner sig i byn Tabanovce i Makedonien, vid gränsen mot Serbien. Familjen är på flykt från Aleppo i Syrien. Youssef föddes med kejsarsnitt precis innan familjen tvingades fly från IS. Såret öppnades under flykten men ingen vård fanns att tillgå och Nour tvingades låta det läka av sig själv. Hon har fortfarande mycket ont och det är svårt att gå. Trots det har familjen tagit sig ända till centrala Europa. I Tabanovce har familjen fått varma kläder till barnen vid UNICEFs barnvänliga trygga plats och varm soppa att äta. Foto: © UNICEF/Gilbertson

​Förutom konflikter har fattigdom, klimatförändringar och annan utsatthet tvingat miljoner barn och familjer att lämna sina hem. 30 miljoner barn befinner sig på flykt runt om i världen. Mer än en kvarts miljard barn, eller ett av nio, lever i konfliktområden.

– Mot slutet av 2015 har världen samlats kring att utveckla en ny global agenda för utveckling och att hantera klimatförändringarna. Om vi ser till att bekämpa orsakerna till att barn och familjer tvingas på flykt runtom i världen kan vi se till att 2016 blir ett år av hopp istället för förtvivlan, säger Anthony Lake.

UNICEF ger livräddande hjälp till barn och familjer över hela världen:

  • Bland annat ser vi till att gravida, nya mammor och bebisar i konfliktområden får den vård de behöver
  • Vi ser till att barn får vaccin, rent vatten, näring och skydd, samt psykologiskt stöd och en chans att gå i skolan.
Den nyfödde pojken till vänster är på flykt från Aleppo i Syrien, tillsammans med sin familj. Sammanlagt har familjen tvingats fly tio gånger. Nu bor de i ett litet rum i Damaskus. UNICEF arbetar för att ge 2,6 miljoner barn i Syrien och regionen det stöd de behöver för att klara vintern. Foto: © UNICEF/Sanadiki

Taggar

Krig & fred Flykt & migration
Annons