Hur är det att göra praktik i Angola?

Annie Spratt, UnSplash
Plugga

Hur fungerar det egentligen att göra praktik utomlands? Är det stor skillnad mot i Sverige? Vi har pratat med Toni Bozinov, som just nu praktiserar i Angola, för att höra hur det ligger till. 

Toni läser en kandidatutbildning i Freds - och konfliktstudier vid Malmö Universitet och tar examen till sommaren. Under höstterminen gör han praktik på organisationen ADRA (Action for rural and environment development) genom Praktisk Solidaritet.

ADRA arbetar med frågor om hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och rätten till rent vatten. De finns i hela Angola och hjälper olika jordbruksföreningar och boendekooperativ på landsbygden att bli självständiga, både när det kommer till hållbart jordbruk och handel.

Berätta Toni, vad får du göra på din praktik?

För Praktisk Solidaritet är mitt huvudsakliga fokus på kommunikationsuppgifter. Jag får ta fram text och bild till olika sociala medier, skriva artiklar till hemsidan och göra intervjuer.

Mycket handlar om att sprida information om hur organsiationen arbetar och även att informera om praktiken då Praktisk Solidaritet tar emot praktikanter i Bosnien och Hercegovina, Colombia och då även Angola. Så det blir lite som en cirkel. Vi praktikanter informerar om praktiken för att få andra att bli intresserade av att själva göra praktik.

Vad är det bästa med att vara på just ADRA?

Det finns många olika typer av utveckling men den ADRA arbetar för är verkligen hållbar. De är på plats och ser till att det finns en lokal expertis i allt arbete, för att säkerställa att invånarna får det de vill och behöver. Inte minst gällande vatten, mat och teknik. Det är därför det är så roligt att vara här. 

Tiden i Angola spenderas inte bara på kontoret utan även mycket ute i fält. Du ser Toni längst till vänster. Foto: ADRA

Om du skulle specificera lite mer kring dina arbetsuppgifter, vad händer just nu på praktikplatsen?

Nu har vi haft stora samhällsmöten med olika kommuner för att diskutera en femårig verksamhetsplan för vårt kommande arbete. Sedan är jag delaktig i det vi kallar för vattenprojektet där min kollega som är agronom håller föreläsningar om hållbar utveckling i kommunerna för att de själva ska kunna nå dit så småningom.

Internet låg nere för dig förra veckan vilket vi inte upplever särskilt ofta i Sverige. Skulle du säga att din vardag i Angola skiljer sig mycket från det du är van vid?

Både ja och nej. Levadsmässigt skiljer det sig framför allt med bekvämligheter. Men jag kan klara mig utan snabbmat. 

Infrastrukturen med bussar och tåg är också annorlunda från hur vi har det i Sverige med lättillgängligheten, men det som skiljer sig mest är att jag inte kan kommunicera här på samma sätt som hemma. Jag är den enda praktikanten och kan inte förlita mig på någon annan med samma modersmål. Men det gör också att jag blivit extra motiverad att utmana mig själv. Nu har jag lärt mig en del portugisiska och mina kollegor förstår lite engelska så vi lyckas kommunicera rätt bra. Men vi har skämtat med varandra långt innan vi förstod varandra.

Projektledare och agronom Miquelina Boa Ventura föreläser på en jordbruksförening i Angola. Foto: ADRA

Varför valde du att göra praktik, och dessutom utomlands?

De själviska anledningarna är för att jag vill bygga på mitt CV, utöka min kunskap och utveckla min egen karaktär, vilket jag får möjlighet att göra på ett annat sätt här än i Sverige. Men jag är också här för att lära mig att hjälpa till där det behövs för att så småningom kunna göra skillnad, även om det kanske inte sker idag. 

Slutligen, vilket är ditt bästa tips till den som funderar på att göra sin praktik utomlands?

Börja leta efter praktikplatser i tid! Jag gjorde misstaget att vänta och sökte dessutom bara tjänster som matchade precis det jag var ute efter. Ju fler platser du söker, desto större chans har du att få en praktikplats. Bredda dig och sök sådant som du kanske inte hade tänkt på först. Man vet aldrig vad som händer. Det du inte hade tänkt dig kanske blir det bästa för dig.

Och känner du att du vill åka någonstans men inte vågar eller har folk i din närhet som säger att det kan vara farligt, strunta i dem och gör det du vill. Det är din karriär och framtid det handlar om, så våga chansa.

Taggar

Klimat & miljö Mänskliga rättigheter Utbildning
Annons