Guide till dig som är förstagångsväljare

Volontär & Aktivism

Att kunna rösta för första gången är stort och viktigt - äntligen kan du vara med och påverka hur Sverige ska styras. Men hur gör man ett bra och genomtänkt val? Globalportalens guide reder ut några av de frågetecken som förstagångsväljare står inför.

När det är dags för det första valet sedan ens 18-årsdag är det lätt att bli överväldigad av all information, och av ansvaret det innebär att vara med och bestämma över vilken politik Sverige ska ha. Vad är viktigt att tänka på, vad vill de olika partierna och hur ska du navigera genom informationsflödet? Frågorna är många. 

Vi har försökt att svara på några av de mest grundläggande för att du som gör ditt första val ska få lite klarhet i vad som faktiskt händer den 11 september.

Hur vet jag vilka partier som står närmast mina värderingar och åsikter?

Det roligaste och enklaste sättet att få en uppfattning om var partierna står är att testa sig i en valkompass. Valkompasser finns till exempel hos SVT (för både riksdag, kommun och region), DN, Expressen och Aftonbladet. Gör dem för att få en klarare bild av vilka partier du matchar med i vilka frågor - det tar bara några minuter!

Det finns också specifika valkompasser som riktar in sig på frågor som miljö, feminism och utvecklingspolitik. Du hittar länkar till dom i Globalportalens stora valguide.

Vill du fördjupa dig i partiernas politik så går du in på varje partis hemsida och tittar på deras partiprogram. Där kan du se vilka frågor partierna tycker är viktigast och vad de vill göra för att Sveriges politik ska bli så bra som möjligt.

Hur gör jag för att hänga med i valdebatterna?

I Globalportalens stora valguide tipsar vi om poddarna, debatterna och nyhetsajterna som gör det enklare för dig att hänga med i valdebatten!

Ju mer information du har desto mer genomtänkt blir din röst. Var kritisk. Diskutera gärna viktiga frågor med kompisar och familj för att få höra hur andra tänker, men kom ihåg att valet är helt och hållet ditt eget så rösta på det som DU tycker känns rätt.

Vilka val är det jag ska rösta i?

Vart fjärde år är det val till Sveriges riksdag, och då hålls även val till kommuner och landsting på samma dag. Det är alltså tre val som du ska rösta i den 11 september. Skillnaden mellan dessa val ligger i nivån av beslutsfattande – ska politikerna styra på lokal, regional eller nationell nivå?

  • I kommunalvalet väljer du vilka som ska styra och administrera på lokal nivå där du bor. Det mesta som rör din vardag bestäms på kommunal nivå, och kommunerna ansvarar till exempel för hur skola, barn- och äldreomsorg, byggfrågor, renhållning, bostäder samt vatten och avlopp sköts.
  • I regionvalet väljer du vilka som ska styra och administrera på regional nivå. Dessa kommer alltså att ansvara för större geografiska områden än de som styr på kommunnivå. Den viktigaste uppgiften för regionerna är hälso- och sjukvård.
  • I riksdagsvalet väljer du vilka som ska styra och administrera på nationell nivå, det vill säga fatta beslut som gäller i hela landet. Riksdagen beslutar om lagar och regler som styr vad landsting och kommuner ska göra, och om statens budget (vilka skatter vi ska ha, hur höga de ska vara och vad de ska läggas på). 

Du kan välja att rösta på olika partier i kommun-, region- och riksdagsvalen. Om du vill att någon särskild kandidat på partiets valsedel ska bli vald kan du personrösta på den kandidaten. Att personrösta är din möjlighet att kunna påverka ordningsföljden mellan kandidaterna på valsedeln.

Hur röstar jag?

  • Alla som har rösträtt får ett röstkort. Senast den 24 augusti ska du ha fått ditt röstkort med posten till din folkbokföringsadress. 
  • Det finns många ställen att rösta på. Den 11 september kan du rösta i din vallokal (adressen och annan information finns på röstkortet som du har fått hemskickat). Då behöver du kunna legitimera dig, så ta med en id-handling.
  • Om du vill rösta innan valdagen går det bra att förtidsrösta i en lokal för förtidsröstning (detta kan du göra var som helst i landet). Du behöver då bara ta med ditt röstkort och id-handling för att legitimera dig.
  • Om du befinner dig utomlands kan du rösta före valdagen med brev eller på en ambassad eller konsulat som har röstmottagning. Läs mer här.

Till sist

Kom ihåg att det är en stor grej att rösta, framförallt för första gången, så du har all anledning att fira ordentligt när du väl har gjort det! Gå på en valvaka eller styr upp en egen med dina vänner.

Taggar

Demokrati Valet 2022