3 frågor att ställa dig själv innan du klär ut dig på halloween

Foto: Altınay Dinç, Unsplash.
Livsstil

Halloween är en chans att vara någon annan för en kväll! Men se till att din kostym inte förstärker stereotyper om en kulturell grupp du inte tillhör. Den verkliga världen finns ju trots allt kvar. 

Vi inspireras av andra platser och andra kulturer varje dag. Att vi kan resa och följa varandra på sociala medier över stora avstånd innebär att vi får lära oss om olika sätt att leva. Förhoppningsvis ökar det vår respekt och vår förståelse för varandra.

Att omfamna vårt mångkulturella samhälle är en sak. Att driva med någon annans kulturella eller etniska bakgrund är något helt annat. Betydelsefulla traditionella symboler, som den nordamerikanska ursprungsbefolkningens war bonnets, är inte accessoarer att ha på en halloweenfest. Varför?

Det finns grupper som har kämpat i århundraden, och som fortfarande kämpar, för att få utöva sin egen kultur. Att personer som tillhör majoriteten tar på sig deras kläder för en kväll, utan att förstå vad de symboliserar och utan att ha behövt slita för rätten att bära dem, är ett problem.

Cultural appropriation kan definieras på flera olika sätt, men betyder i stora drag att personer som tillhör majoriteten i samhället har på sig eller använder delar ur en förtryckt kultur på ett respektlöst sätt.

Ställ dig själv de här tre frågorna innan du klär ut dig:

  • Klär du ut dig till en person med en annan kulturell bakgrund än din egen?
  • Är utklädnaden en stereotyp av den kulturen?
  • Är den kulturella gruppen marginaliserad eller har blivit utsatt för förtryck?

Om svaret på en eller flera av frågorna är ja – fundera på att byta om!

Annons