nyhet av Kvinna till Kvinna

Utmanar kvinnoförtryck på Västbanken

Mat, kläder, korgar, smycken – kvinnor från hela Västbanken har kommit till Ramallah för att sälja sina varor. Foto: Kvinna till Kvinna/Isabella Westerberg.
Kvinnor på palestinska Västbanken lever under dubbelt förtryck, dels från ockupationen, dels från ett starkt konservativt och patriarkalt samhälle. Utbildningar om kvinnors rättigheter och arbete mot diskriminerande lagar är två exempel på hur organisationen Palestinian Working Women Society for Development försöker förändra situationen.

Kvinnorna har kommit från hela Västbanken till Ramallah för att sälja sina produkter på Palestinian Working Women Society for Developments, PWWSD:s, marknad. Lokalen är fylld till bredden med traditionella kläder, smycken, inlagda grönsaker, bröd och korgar av grenar från olivträd – allt handgjort.

– Varje vinter säljer jag 1 500 kilo couscous. Förra gången det var marknad sålde jag varor för 4 000 shekels [1 shekel = ca 2 SEK]! berättar Waheja Fuqha från Anabta Women Cooperative i Tulkarem stolt.

Hennes affärsrörelse är en succé, med dagliga beställningar från restauranger och affärer i Tulkarem-distriktet.

Spänt läge

Men den här dagen går försäljningen sämre. En ung man har skjutits i  sammandrabbningar mellan palestinier och israeliska soldater nära Ramallah och staden sörjer. Natten innan förvandlade israelisk militären staden Hebron till en sluten zon och anhöll palestinier, efter rapporter om att tre unga israeler från en bosättning på Västbanken kidnappats. Läget är spänt.

Dr Reham Alhelsi, programansvarig på PWWSD, berättar att sådana situationer hör till vardagen för palestinska kvinnor. Vartän de vänder sig möts de av vägspärrar, arbetslöshet och fattigdom.

– Allt är resultat av ockupationen. När kvinnor möter soldater på vägen till skolan eller arbetet och utsätts för ockupationsvåld som verbala och fysiska trakasserier, väljer de tillslut att stanna hemma, att inte ta några risker, säger hon.

Fler kvinnor än män på Västbanken utbildar sig, men bara 17 procent av jobben innehas av kvinnor. Reham Alhelsi pratar om den starka frustration som det palestinska folket lever i, men också om problemet med våld i hemmet. Enligt siffror från Palestinian Bureau of Statistics från 2011 har 29,9 procent av kvinnor på Västbanken som någon gång varit gifta, utsatts för våld av sin man. På Gazaremsan är andelen 51 procent. På så vis lever kvinnor i Palestina under dubbelt förtryck, från ockupationen och från patriarkala strukturer.

Hoppas på val

Reham Alhelsi hoppas att den nya samarbetsregeringen mellan Hamas och Fatah kommer att kunna skapa möjligheter för det palestinska lagrådet att ändra daterade och diskriminerande lagar, som brott- och familjelagstiftningen, som kränker kvinnors rättigheter.

– Vi hade förhoppningar om att det skulle hållas val inom sex månader, där kvinnor skulle kunna kandidera. Kvinnor är bäst på att representera kvinnor, de behövs i politiken. Men med tanke på den senaste utvecklingen ser det ut som att ett val är önsketänkande, säger Reham Alhelsi, med hänvisning till den upptrappade säkerhetssituationen efter den tidigare nämnda kidnappningsmisstanken.

Oftast blir kvinnor som engagerar sig politiskt tilldelade områden som anses “kvinnliga”, som genus och sociala frågor. I  lokala fullmäktige är kvinnorepresentationen låg, trots att det finns en bestämmelse om kvotering. Den gäller dock bara partiernas kandidatlistor.

För att uppmuntra och stärka kvinnor att engagera sig politiskt har PWWSD, tillsammans med kvinnor i de olika städerna/byarna, startat 35 “skuggfullmäktige” på Västbanken. Varje skuggfullmäktige består av nio kvinnorättsaktivister valda av kvinnorna i respective stad eller by. De arbetar så nära den lokala fullmäktige som möjligt, och lyfter både lokala frågor och kvinnorättsfrågor, som att motverka diskriminering och våld mot kvinnor. De fungerar också som ett stöd för de kvinnor som blivit invalda i de “vanliga” fullmäktige.

Ändrat tolkning av sharia-lagar

Genom ett enträget lobbyarbete mot medlemmar av lokala sharia-råd, har PWWSD också nått framgångar vad gäller tolkningen av sharia-lagar, som till exempel används vid frågor gällande skilsmässa, underhåll och arv. Tillsammans med andra organisationer från civila samhället har de exempelvis fått överdomaren i Ramallah att ändra den civila statusen för kvinnor som brutit sin förlovning från “skild” till “ogift”. Något som har stor betydelse för dessa kvinnors framtida möjligheter till familjebildning, med tanke på det stigma som omger kvinnor som skilt sig.

I Tulkarem driver PWWSD Women empowerment in the decision-making process (Stärkande av kvinnor i beslutsfattande), som finansieras av Kvinna till Kvinna. Programmet innehåller bland annat lyssnarmöten (där kvinnor får träffa representanter från olika officiella instanser och rapportera om sina upplevelser av kränkningar av mänskliga rättigheter under ockupationen), juridisk och familjerådgivning och att lära kvinnor om deras rättigheter.

Det senaste året har PWWSD fokuserat mer på unga, både kvinnor och män, och har hållit utbildningar på universiteten i kvinnors mänskliga rättigheter och säkerhet. Reham Alhelsi hoppas att det ska kunna bidra till att skapa en generation som försvarar kvinnors rättigheter.

– Men viktigast i vårt arbete är nog ändå att vårt center här i Tulkarem har blivit en plats där kvinnor kan söka skydd och få stöd, säger hon.

Karin Alexandersson

 

Taggar

Jämställdhet Krig & fred Mänskliga rättigheter