nyhet av Amnesty International

USA: Domstol beordrar Albert Woodfox frigivning

Beskedet att Albert Woodfox äntligen ska släppas fri är en triumf för rättvisan, säger Amnesty International. Woodfox dömdes tillsammans med Herman Wallace för mord på en fängelsevakt i en mycket bristfällig rättegång och har tillbringat mer än 40 år i isolering i Louisiana.

- Genom att beordra att Woodfox ska släppas fri har den federala domstolen tagit ett stort steg för att åtgärda den orättvisa och grymhet han utsatts för under decennier, säger Tessa Murphy, som lett Amnestys kampanj för Woodstock.

Fallet tog dock en mycket överraskande vändning när domaren under gårdagen beordrade att Albert Woodstock omedelbart skulle släppas och samtidigt blockerade möjligheten att kräva en ny rättegång.

- Denne 68-årige man har utsatts för synnerligen grym behandling i fängelset under sin kamp för att upphäva domen för ett brott han hela tiden hävdat att han inte begått. Efter två bristfälliga rättegångar och en juridisk process som pågått i decennier får Albert äntligen den frihet han förtjänar, säger Tessa Murphy.

- Det är en glädjens dag för Albert och hans familj, men detta bör också leda till att USA ser över den extrema användningen av isoleringsstraff.

Albert har inte bara nekats rättvisa han har också utsatts för den dagliga skräcken att sitta helt isolerad. Ingenting kan ersätta alla de år han förlorat, men nu måste han få någon form av ersättning och den rehabilitering han behöver. Albert Woodfox har under 43 år tillbringat 23 av dygnets 24 timmar isolerad i en liten cell, utan möjlighet till meningsfull sysselsättning. Herman Wallace utsattes för samma behandling. Han släpptes den 23 oktober 2013, döende i cancer och avled ett par dagar senare.

Bägge männen förnekade all inblandning i mordet på en fängelsevakt 1972.och har hela tiden hävdat att de anklagades för mordet som en hämnd för att de var politiskt aktiva i Svarta panterrörelsen. Flera av de vittnen som påstods ha pekat ut dem drog senare tillbaka sina vittnesmål.

Domen mot Alberg Woodfox har ogiltigförklarats tre gånger, senast 2013. Varje gång har delstaten överklagat och Woodfox har blivit kvar i fängelset.

Taggar

Mänskliga rättigheter