nyhet av Kvinna till Kvinna

Upptrappad konflikt förödande för kvinnors rättigheter

Kvinnoorganisationer i irakiska Kurdistan försöker se till att alla flyktingar får mat och vatten. Här är människor i Dohuk som flytt från IS. Foto: Warvin
Mellanösterns kvinnor har upplevt en av sina värsta somrar på länge. Islamiska Statens (IS) brutala framfart har satt skräck i stora delar av regionen, senast Irak. Gazas instängda befolkning har än en gång blivit bombad av Israels militär; och förstörelsen av hus, skolor och sjukhus är enorm. Konflikten i Syrien pågår med oförminskad styrka.

Här ger vi en lägesrapport från Irak, Palestina och Libanon. Vi går också igenom vad det upptrappade konfliktläget får för konsekvenser för kvinnor och det långsiktiga arbetet för kvinnors rättigheter.

Irak

För vår samarbetsorganisation Warvin i irakiska Kurdistan blev inget som det var tänkt den här sommaren. Warvins kontor i Sinjar blev attackerat av IS ibörjan av augusti. Personalens nio yezidier, en av de grupper som IS förföljer, flydde upp i bergen.

− Varje person kunde få en brödbit att klara sig på under två dagar. De fick kämpa mot värme, hunger, törst och rädslan för IS. Efter allt de gått igenom befinner de sig i ett mentalt tillstånd som vi inte vet hur vi ska bemöta. Särskilt svårt är det för de kvinnor som blivit våldtagna, säger Khanda Zrar, som jobbar på Warvins kontor i Erbil.

En av Warvins anställda i Sinjar blev vittne till hur IS kidnappade ett femtiotal kvinnor. Vad som skett med dem sedan dess vet inte Warvin. Deras kontor har tagits över av IS och att genomföra arbete i området vore för farligt.

− Det är ett stort problem, eftersom vi var den enda organisationen i Sinjar som hjälpte kvinnor, säger Khanda Zrar.

Hoten mot kvinnor kommer från flera håll. En organisation som Kvinna till Kvinna stödjer i Bagdad − som jobbar mot trafficking − har mottagit hot av shiitisk milis. Flera ur personalen har tvingats gömma sig och flyr från hus till hus.

I irakiska Kurdistan, med över 1,2 miljoner internflyktingar, är kvinnorättsaktivisters största utmaning att bistå flyktingar med mat och vatten.

− Tidigare arbetade kvinnor för att få politiker i Bagdad och Erbil att införa lagar som skyddar kvinnor. Nu är det mest en kamp för överlevnad. Aktivister jobbar dag och natt för att ta hand om utsatta människor, säger Emelia Frennmark, fältrepresentant för Kvinna till Kvinna i Irak.

Samtidigt växer övertygelsen hos landets kvinnorättsförsvarare om vikten av att jobba för kvinnors rättigheter i Irak − ett samhälle där motsättningarna växer och det militära präglar vardagen.

− Och Kvinna till Kvinnas stöd behövs mer än någonsin, säger Emelia Frennmark.

Libanon

Till Libanon har flyktingar från Syrien fortsatt att komma hela sommaren. I augusti befann sig över 1,1 miljoner syriska flyktingar i Libanon, som har en befolkning på 4 miljoner. Liksom i Irak är den humanitära situationen akut. Ett av de stora samtalsämnena i Libanon är IS.

− Folk är inte panikslagna, men alla är överens om att IS absolut inte är något man vill ha hit, säger Alexandra Karlsdotter Stenström, fältrepresentant för Kvinna till Kvinna i Beirut.

Våld mot kvinnor är utbrett i Libanon, och flyktingkvinnor är särskilt utsatta. Krigstraumatiserade män tar ut sin frustration på kvinnor i hemmet. Barnäktenskap är ett annat stort problem som kvinnoorganisationerna brottas med.

− Kvinnoaktivister jobbar både med att stödja kvinnor från libanesiska samhället och syriska flyktingkvinnor. De har en arbetsbelastning utan dess like, säger Alexandra Karlsdotter Stenström.

För att de ska klara av situationen ordnar Kvinna till Kvinna workshops där aktivisterna får verktyg för att hantera stressen, och blir påminda om att de ibland måste ta paus och även värna om sig själva.

Palestina

Personalen på Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer i Gaza tvingades i perioder lämna sina hem på grund av Israels bombningar under sommaren. En organisation fick sitt kontor sönderbombat. De mänskliga tragedierna är enorma.

Både palestinier och israeler är stressade och frustrerade på grund av det upptrappade kriget. Föräldrar kämpar för att lugna ner sina barn, som inte kan sova på grund av nätternas sirener, bomber och raketer.

Samtidigt är solidariteten mellan människor stor. Palestinska kvinnorättsaktivister har samlat in sanitetsartiklar och medicin till kvinnor i Gaza. På Västbanken har människor ordnat protestaktioner mot kriget varje dag. Även i Israel har freds- och kvinnorättsaktivister ordnat demonstrationer för att visa sitt missnöje med Israels agerande.

Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Palestinian Center for Human Rights på Gaza har haft fullt upp med att dokumentera förluster och samla in fakta om brott mot mänskliga rättigheter. En annan organisation, Aisha, ger psykologiskt stöd till kvinnor som överlevt våld.

− Under vapenvilorna har Aisha samlat sin personal för att stärka varandra, så att de ska orka fortsätta hjälpa skadade och traumatiserade människor, säger Magnea Marinósdóttir, fältrepresentant för Kvinna till Kvinna i Jerusalem.

Mellanösterns kvinnor får betala ett högt pris för de konflikter som regionen nu genomlider. Efter 20 års erfarenhet vet vi på Kvinna till Kvinna att krig och konflikter − förutom att många drabbas akut − har en långsiktigt negativ effekt för kvinnors rättigheter (se nedan).

Karin Råghall
Kvinna till Kvinna 

Så påverkas kvinnor av konflikter

Brist på säkerhet
Under konflikter ökar makthavarnas fokus på nationell säkerhet och militära insatser, samtidigt som individers säkerhet och mänskliga rättigheter prioriteras ned. Kvinnors behov av skydd mot våld ignoreras ofta. När de styrande inte kan upprätthålla mänskliga rättigheter och skydda sina invånare, blir samhället instabilt och konflikten riskerar att fördjupas.

Ökat våld
Den stora tillgången till vapen under konflikter bidrar till att dödligheten ökar bland kvinnor som utsätts för våld i hemmet, då fler vapen finns i privat ägo. Mönstret håller i sig både under och efter konflikter. I flera krig används också sexuellt våld som krigsstrategi, vilket skapar långvariga trauman och ofta stigmatisering av de kvinnor som överlevt.

Ökad fundamentalism
I flera konflikter, till exempel i Irak efter USA:s invasion 2003, ökar den religiösa fundamentalismen, det vill säga en form av konservativ bokstavstro som vänder sig emot sekulära ideal. Detta innebär en risk för att kvinnors rättigheter pressas tillbaka.

Barnäktenskap
Kvinnorättsaktivister rapporterar att antalet unga flickor (13–14 år) som gifts bort ökar, till exempel bland syriska flyktingar. Giftermål ses som ett sätt att bli av med ”ytterligare en mun att mätta” eller ett sätt att placera flickan i säkerhet. Föräldrarna bortser då från det övergrepp som barnäktenskap innebär.

Könsroller förstärks
Traditionella könsroller tenderar att förstärkas i krig. Män förväntas delta i strider; kvinnor ses främst som offer. Kvinnors rörelsefrihet begränsas och de hålls kvar inom hemmets väggar. Å andra sidan kan kvinnor under konflikter få axla en mer aktiv samhällsroll då de får ta över ansvaret för familjens inkomst. Det händer också att kvinnor deltar i strider.

Jämställdhet bortprioriteras
Kvinnoorganisationer i konfliktområden får ofta höra att det inte är ”rätt tid” för kvinnors rättigheter – först måste våldet upphöra, fredsavtal slutas etc.

Kvinnor utesluts
Även om kvinnor utgör halva befolkningen och har viktiga samhällsroller såväl i konflikt- som fredstid, bjuds de i princip aldrig in när det är dags för fredsprocesser.

 

Taggar

Jämställdhet Krig & fred