Upprop

Ta ställning för Schyssta Pensioner

Kräv att AP-fonderna investerar dina pensionspengar med respekt för mänskliga rättigheter, miljö och internationella klimatmål. Mejla riksdagens pensionsgrupp och kräv nya och bättre regler!

AP-fonderna ansvarar för 1500 miljarder av svenska folkets pensionspengar. De investerar i en rad företag som bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter, miljöförstöring och klimatförändringar. Det handlar inte om enskilda misstag utan om ett systemfel. AP-fonderna måste få nya regler!

Respekt för mänskliga rättigheter och miljö borde vara en självklarhet när det gäller investeringar av statliga myndigheter. Men så är det inte idag. I juni 2016 fick Sverige till och med kritik av FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter för bristande kontroll av AP-fondernas investeringar.

Efter år av diskussioner kom ett förslag på nya regler för AP-fonderna i juni 2015. Men nu har det legat på is i över ett år. Under tiden fortsätter fonderna att styras av ett förlegat regelverk.

Ansvaret för att få till regler som garanterar schyssta pensioner ligger hos regeringen och hos Pensionsgruppen i riksdagen, som består av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna.

Agera

Berätta att du vill att dina pensionspengar investeras ansvarsfullt och hållbart! En förändring kan inte vänta längre. Skriv under mailet till Pensionsgruppen och ansvariga ministrar här!

Om vi är tillräckligt många som trycker på, måste de lyssna på oss.

Andra saker du kan göra

  1. Hjälp till att sprida den här sidan och uppmana fler att mejla pensionsgruppen med krav på #schysstapensioner.
  2. Uppmärksamma kampanjen för #schysstapensioner i din stad! Du kan till exempel ordna en filmkväll, ett seminarium eller en aktion på stan. Kontakta oss om du vill ha material, filmer eller att någon kommer och föreläser.
  3. Diskutera AP-fonderna och våra pensionspengar under #schysstapensioner och #apfonder på Twitter och Instagram.

Om Schyssta Pensioner

Schyssta Pensioner samlar flera organisationer som vill se nya regler för AP-fonderna så att våra pensionspengar investeras med respekt för mänskliga rättigheter, miljö och internationella klimatmål. Organisationerna som står bakom kampanjen är Afrikagrupperna, Emmaus Stockholm, Fair Trade Center, FIAN Sverige, Forum Syd, Fossil Free Sverige, Jordens Vänner, Klimataktion, Kristna Fredsrörelsen, Latinamerikagrupperna och Världsnaturfonden WWF.

Annons