av Amnesty International

Sudan: Stoppa attackerna mot fredliga demonstranter!

I april avsattes Sudans mångårige diktator Omar al-Bashir. En ny militärregering tog över, men folket i Sudan vågade sig ändå ut på gatorna för att kräva frihet, rättvisa och ett slut på militärstyret.

Demonstration i Khartoum. Foto: AFP/Getty Images
Upprop

Men reaktionen mot de fredliga demonstranterna blev brutal. Den 5 juni sköt säkerhetsstyrkor ihjäl över hundra demonstranter, och döda kroppar sågs flyta i Nilen. Hundratals människor har gripits och fängslats, däribland oppositionsledaren Yassir Saeed Arman som nyligen återvände till Sudan. Tecken tyder också på att internet och sociala medier blockeras, uppenbart för att hindra spridning av information om vad som händer.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har utsetts till medlare och i en aktion vänder sig Amnesty till honom för att be honom uppmana den militära övergångsregeringen att omedelbart dra tillbaka säkerhetsstyrkorna från allt polisiärt och brottsbekämpningsarbete.

Du kan skriva under aktionen via amnesty.org.

DELA GÄRNA NAMNINSAMLINGEN PÅ SOCIALA MEDIER FÖR ATT VISA SUDAN ATT VÄRLDEN SER PÅ. ANVÄND DE HÄR TAGGARNA: #WEAREALLSUDAN #ENCAMPRSF

Annons