av Amnesty International

Ungern röstar igenom lag som diskriminerar trans- och intersexpersoner

Ungerns flagga
Världen

Det ungerska parlamentet röstade i dag igenom den lag som förbjuder byte av juridiskt kön i landet. Den nya lagen innebär att det kön som framgår av födelseattesten inte längre går att ändra i Ungern och dessutom att det könet ska framgå av alla officiella dokument.

Det betyder att transpersoner, förutom kränkningen att inte få sin rätta könsidentitet erkänd, också måste exponera sin transidentitet om och om igen i det offentliga livet och utsätta sig för risk för trakasserier och våld.

—Det här beslutet knuffar Ungern tillbaka till mörkare tider och innebär en kränkning av rättigheter för trans- och intersexpersoner. Det kommer inte bara att utsätta dem för ännu mer diskriminering utan också fördjupa en redan intolerant och fientlig inställning mot hbtqi-personer i landet, säger Krisztina Tamás-Sáróy, Amnesty Internationals researcher på Ungern.

—Det är nu nödvändigt att Ungerns människorättskommissionär omedelbart begär att den konstitutionella domstolen granskar och ogiltigförklarar de kränkande aspekterna av den här lagen.

Lagen utgör en kränkning av rätten till självbestämmande, icke-diskriminering, privatliv och en mängd andra rättigheter.

Läs mer på amnesty.org.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons