nyhet av Amnesty International

​Ungern: EU måste utdela en varning för hanteringen av flyktingar

Flyktingar på tågstationen Keleti i Budapest, september 2015. Foto: Wikimedia Commons/Rebecca Harms
Den ungerska regeringen har lagt ner mer än 100 miljoner euro på att bygga upp ett taggtrådsstängsel och gränskontroller för att hindra flyktingar och migranter från att ta sig in i landet. Det är tre gånger så mycket pengar som de, under ett helt år, lagt ner på mottagning av asylsökande, säger Amnesty i en rapport.

Rapporten "Fenced Out" visar hur Ungern, med sina hårda åtgärder, upprepade gånger brutit mot internationell rätt. När EU-minstrar på torsdagen träffas för ett toppmöte i Luxemburg, för att diskutera krisen, uppmanar Amnesty EU att ställa Ungern till svars och kräver dessutom att EU beslutar om säkra legala vägar för för människor på flykt, innan vintern kommer och gör läget ännu allvarligare.

- Det saknas bara några rullar taggtråd innan Ungern helt och hållet stängt sina gränser mot Kroatien och Serbien. Även de som lyckas tränga sig igenom nyckelhålet blir med all säkerhet tillbakaskickade till de Balkanländer de passerat på sin flyktväg. I praktiken håller Ungern på att omvandlas till ett land utan skydd för flyktingar. Landet visar en anmärkningsvärd likgiltighet för sina förpliktelser gällande mänskliga rättigheter och för behovet av att samarbeta med EU och länderna på Balkan för att hitta gemensamma human lösningar på den rådande krisen, säger John Dalhuisen chef för Amnestys avdelning för Europa och Centralasien.

Amnestys rapport bygger på såväl vittnesmål som egna observationer på plats under september månad och det råder ingen tvivel om att övervåld använts mot flyktingar. Det ungerska parlamentet har antagit nya lagar som givit klartecken för de hårdhänta agerandet vid gränserna, med poliser som skjuter tårgas och gummikulor, bepansrade fordon med maskingevär och beväpnade soldater från specialstyrkor vid gränsen mot Kroatien.

- Jag vill starta ett nytt liv i fred... De behandlar oss som djur, värre än djur, säger Dina, en 46-årig kvinna från Syrien som greps av polisen och hölls i förvar i 16 timmar utan vare sig mat eller vatten. Det är omöjligt för oss att stanna här. Vi känner oss inte välkomna.

- Mottagningen av flyktingar som söker asyl och själva asylproceduren är helt oacceptabla. Utöver det finns en risk för att flyktingar återsänds till Serbien, som Ungern har bestämt är ett säkert land för flyktingar. Med de många och allvarliga brister i Serbiens asylsystem som också tas upp i rapporten är detta oerhört allvarligt, säger Madelaine Seidlitz, flyktingjurist vid svenska Amnesty.

- Amnesty vädjar nu till de länder som ingår i Dublinsamarbetet, däribland Sverige, att inte tillämpa Dublinförordningen gentemot Ungern. Sverige bör omedelbart besluta att göra asylprövningen för de människor som har kommit via Ungern. Att tvinga människor tillbaka till Ungern strider mot de krav på mottagande och rättssäkerhet i asylprövningen i det gemensamma europeiska asylsystemet, säger Madelaine Seidlitz

Läs rapporten (PDF).

Taggar

Flykt & migration
Annons