nyhet av Amnesty International

Turkiet: Klappjakt på demonstranter

Amnesty uppmanar myndigheterna i Turkiet att sätta stopp för den straffrihet som råder för det våld som polisen begår.
Ett år efter protesterna i Geziparken fortsätter myndigheternas övergrepp och straffriheten frodas, säger Amnesty International i en rapport i dag.

- Turkiska myndigheter har varit outtröttliga i sin jakt på demonstranter, vare sig det gäller polisens våld eller att väcka åtal. Samtidigt åtnjuter polisen i det närmsta total straffrihet. Budskapet är tydligt: fredliga demonstrationer tolereras inte, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

- Bara under de senaste tio dagarna har demonstrationer för att markera årsdagen förbjudits och godtyckligt och brutalt skingrats med tårgas, vattenkanoner och misshandel. Myndigheterna måste tillåta fredliga protester och se till att polisens övergrepp utreds och att de ansvariga ställs inför rätta.

Amnestys rapport Adding injustice to injury: Gezi Park protests one year on, beskriver utvecklingen som följde efter en mindre demonstrationen mot förstörelsen av en park i centrala Istanbul som sedan ledde till en nationell protest mot regeringen. Amnesty uppmanar myndigheterna att sätta stopp för straffriheten för det våld polisen begår och och garantera rätten till fredliga demonstrationer.

8 000 människor skadades i Gezipark-protesterna och minst fyra dog som ett direkt resultat av polisens våld, men utredningarna har avstannat, förhindrats eller lagts ner. Hittills har bara fem olika åtal väckts mot poliser. 

I kontrast till detta står över 5 500 personer åtalade för att organiserat, deltagit och och stött protesterna i Geziparken. Många har åtalats enbart för att ha utövat sin rätt att demonstrera. Organisatörerna åtalats för att ha "grundat en kriminell organisation" och några har åtalas med luddiga anklagelser om terroristbrott. 

- Regeringen måste se över lagen om demonstationer, ta bort överdrivna restriktioner på var och när demonstrationer får äga rum och dra tillbaka bestämmelser som kriminaliserar fredliga protester, säger Andrew Gardner, Amnestys Turkietutredare. 

Läkare har varnats, och i två fall åtalats, för att ha satt upp provisoriska läkartält i Geziparken under protesterna. I januari 2014 införde regeringen ett tillägg i lagstiftningen som kan användas för att straffa dem som tillhandahåller akutvård under demonstrationer.

Helt i strid mot yttrandefriheten har brottsutredningar inletts mot de kommentatorer som dokumenterade demonstrationen. Efter det följde även slumpmässiga åtal mot människor som postat om demonstrationerna på sociala medier. 

- Ett år efter protesterna verkar de turkiska myndigheterna bestämda att fortsätta med intoleransen, konflikterna och polariseringen. Om de inte stoppas kommer det bara leda till ytterligare människorättsövergrepp, säger Salil Shetty.

- Det är inte för sent för regeringen att byta spår. Dock kräver det en politisk vilja att erkänna legitimt missnöje och sträcka ut en hand till de missnöjda, att acceptera kritik och respektera mötesfriheten, att stoppa förföljelsen av fredliga demonstranter och se till att polisen hålls ansvarig för sina övergrepp.

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter
Annons