Transgender Day of Remembrance

Världen

Transfobi, diskriminering, hatbrott och trakasserier är den hårda verkligeheten för många av världens transpersoner. 20 november, på Transgender Day of Remembrance, minns vi de som gått bort.

331 transpersoner och personer med könsöverskridande uttryck har rapporterats mördade under det senaste året, rapporterar organisationen TGEU (Transgender Europe). De mest utsatta grupperna är sexarbetare och migranter.

Sedan januari 2008 hat totalt har 3314 transpersoner och personer med könsöverskridande uttryck rapporterats mördade i 74 länder.

Migranter utgör ett stort antal av de rapporterade morden i Europa. Och av de rapporterade morden på trans- och ickebinära personer vars yrke var känt, var 61 procent sexarbetare över hela världen.

Transgender Day of Remembrance

Idag, på Transgender Day of Remembrance, minns vi alla dom som gått bort till följd av transfobi och hatbrott.

En av 1900-talets mest kända transaktivister är Marsha P. Johnson. Hon deltog i Stonewall-upproret 1969 som haft stor betydelse för den västerländska hbtq-rörelsen.

Marsha P. Johnson hittades död i Hudsonfloden, New York, 1992. Polisen klassade hennes död som ett självmord, men fallet har sedan dess öppnats igen och utreds som mord.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons