nyhet av Act Svenska kyrkan

Tiden när allting styrdes av vita gubbar i kostym är slut!

Joakim Friberg är Ageravolontär och ungdomsdelegat för Svenska kyrkans internationella arbete. Här beskriver han med egna ord vikten av att inkludera och förstå betydelsen av ungdomar i beslutsprocesser.

I månadsskiftet oktober-november hålls ACT-alliansens generalförsamling i Uppsala. Under ett par dagar innan samlades ungdomsdelegater för att prata om alliansens framtid ur deras perspektiv. Joakim Friberg är ungdomsdelegat för Svenska kyrkans internationella arbete under ACT-alliansens generalförsamling och ungdomsnätverkets förmöte, och han beskriver sina reflektioner efter förmötet så här:

”Ungdomar behöver sättas i centrum ”

Rudelmar Bueno De Faria, generalsekreterare för ACT Alliance, foto: Joakim Friberg

Med dessa ord startas vår dag av ACT Alliance generalsekreterare Rudelmar Bueno De Faria!

Jag sitter i ett rum med ungdomar från hela världen, vissa kontinenter representeras av en stark deltagare medan vissa kontinenter representeras av flera. Efter att vi har lärt känna varandra och skapat ett kontaktnät så börjar samtalen direkt. Vi påminns om att i historien så har ungdomar varit de som har ställt sig emot kraften, varit de som har haft kraften och påverkansförmågan och som har skapat historien.

"Det sitter kunskap i det här rummet – och inte bara ungdomar som andra har försökt att förminska oss till."

Nu vill vi vara ungdomarna som skapar historien inom ACT. Tiden när allting styrdes av vita gubbar i kostym är slut. I det här rummet sitter en enorm kompetens.

Det sitter människor här som har gjort att deras länder har blåst av försäljningar av vapen till andra länder. Det sitter människor här som vid sidan av deras heltidsjobb sitter i regionala forum, ungdomsutskott och tematiska grupper som arbetar med genus, klimat, flyktingfrågor, freds- och konfliktfrågor samt humanitärt stöd. Det sitter med andra ord kunskap i det här rummet – och inte bara ungdomar som andra har försökt att förminska oss till.

Vi låter oss inte förminskas

Det är med en enorm tacksamhet som jag skriver att det är just för ACT-alliansen som jag sitter tillsammans med alla dessa ungdomsrepresentanter och andra kompetenta individer. För ACT är verkligen en organisation som förstår betydelsen av ungdomar.

Ungdomsnätverket illustrerar sitt nätverk med ett garnnystan, foto: Joakim Friberg

Precis som det står i första Timotheosbrevet 4:12:

”Låt ingen se ner på dig för att du är ung,

utan var en förebild för de troende i allt du säger och gör,

i kärlek, tro och renhet.”

Även fast de ungdomar som finns i alliansens medlemsorganisationer oftast inte får rösta i generalförsamlingen då varje medlemsorganisation bara har en röst så låter vi inte det stoppa oss.Vi låter oss inte förminskas till musklerna i våra medlemsorganisationer och inte heller till dem som lyfts fram när en text behöver skrivas till och göras lite extra hipp.

Vi är framtidens kyrka – vi är nutidens kyrka – och vi kommer imorgon arbeta färdigt vårt uttalande till generalförsamlingen samt skriva klart vårt förordnande om vårt förmöte som tar plats för första gången.

Det är slut på tiden med vita gubbar i kostym som bestämmer. Nu sker förändringen - nu ändrar vi historien - nu inkluderas ungdomar i allt för att förändringen verkligen ska nå till de nästan 50 % av världens befolkning som är under 30 år gamla.

Joakim Friberg – Ageravolontär samt Svenska kyrkans internationella arbetes ungdomsdelegat under ACT Assembly och i ACT:s ungdomsnätverk

Läs mer om vad det innebär att vara Ageravolontär och hur du kan bli det här.

Taggar

Bistånd & utveckling Demokrati
Annons