nyhet av Vi-skogen

Tänk vad enkelt det kan vara

Dominique Musoni har fått stöd av Vi-skogen i knappt 2 år. Nästa vecka hoppas han kunna skörda parpikor och sälja dem för 100 000 RWF.
När jag förklarar vad Vi-skogen arbetar med (typ träd + grödor = bättre skördar), får jag ofta responsen: ”Men oj, det låter ju jätteenkelt, varför är det inte fler som jobbar som ni gör?” Tyvärr har jag inget bra svar.

Men varje gång jag träffar en av Vi-skogens bönder så blir jag i alla fall grymt stolt över vad vi tillsammans åstadkommer. Med din gåva. Vår kompetens. Våra partners lokala kännedom. Och böndernas driv att förändra sina liv.

Ta Dominique Musoni som exempel. På ytan en helt vanlig Rwandisk bonde. Fru, fyra barn. Har en liten gård ett par mil utanför Kigali där han odlar bönor, bananer och potatis. Och så paprika. Ett stort fält med paprika omgivet av spirande gröna träd. Och det är här man börjar se att Dominique inte alls är en vanlig Rwandisk bonde.

Det var för knappt två år sedan som bondegruppen Abakaroanabushake kom i kontakt med Vi-skogen. Både Dominique och hans fru Movia Mukankusi har sedan dess fått utbildningar i trädplantering och hållbara jordbruksmetoder – men också i hur man gör sin gård till en business, ser det som ett företag som ska bringa in pengar. Det är därför han har ett helt fält med paprika omgivet av träd.

- Nu har jag planterat 20 träd på gården. Några är avocado och papaya, andra är calliandra som ger bra foder till vår ko. Träden och kon ger oss också kompost och det ökar våra skördar. Innan jag träffade Vi-skogen hade vi aldrig använt kompost på åkrarna.

Låter det för enkelt? Det där med träd + grödor = bättre skördar. Ja, det är förenklat, men för många bönder är det starten på en positiv spiral. Som så småningom leder till ökade inkomster. Pengar till skolgång och sjukvård. Bättre levnadsstandard för familjen. Träden kan bli ett första steg ut ur fattigdomen.

Så varför jobbar inte alla som Vi-skogen? Varför är det inte jämt en kö av hundra bönder utanför vårt kontor som vill skriva upp sig på utbildningen ”Agroforestry for small-holder farmers”. Ja, ett svar kan ju vara att långsiktigt bistånd inte alltid är superhett. Och det tar tid – det är liksom lite inte gjort i en handvändning att anpassa traditionella jordbruksmetoder till dagens rådande klimat. Och för en bonde som idag kanske inte har något alls, kan det vara en utmaning att börja plantera träd när man knappt har mat på bordet. Men med rätt drivkrafter och satsningar på att gården ska jag pengar i framtiden, så vågar fler ta steget.

- Jag hoppas kunna börja sälja paprikorna nästa vecka och få in 100 000 RWF (1000 kr). Pengarna ska jag återinvestera i gården, för jag vill att min business ska växa.

Tänk vad träd + grödor kan göra.

Linda Andersson

jobbar som kommunikatör för Vi-skogen i Nairobi. Älskar träd och kongolesisk rumba. Har man, har två barn, och har väldigt svårt att sitta still.

obbar som kommunikatör för Vi-skogen i Nairobi. Älskar träd och kongolesisk rumba. Har man, har två barn, och har väldigt svårt att sitta still. - See more at: http://www.viskogen.se/blog/blogg/tank-vad-enkelt-det-kan-vara/#sthash.aBgZW0tZ.dpuf

Taggar

Klimat & miljö