nyhet av Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF)

Sveriges vapenexport i rapport vid FN

Den 6 juni lanserade IKFF:s internationella nedrustningsprogram, Reaching Critical Will, en rapport om hur effektiv kontroll över vapenhandel kan förhindra genusrelaterat våld.

Rapporten har skrivits av Rebecca Gerome, jurist och expert på genus och vapenkontroll. Den lanserades vid FN:s högkvarter i New York där hundratals diplomater och stater samlas för att diskutera hur den olagliga handeln med små och lätta vapen kan stoppas.

”Konventionella vapen används för att utöva våld mot människor och detta hänger ihop med diskriminerande normer kring kön och föreställningar om könsroller i samhället. Men denna aspekt av vapenhandel försummas ofta när stater diskutera frågan”, säger Ray Acheson, chef för IKFF:s internationella nedrustningsprogram Reaching Critical Will, efter lanseringen.

I koppling till den nya rapporten från Reaching Critical Will har Rebecca Gerome också genomfört en fallstudie av Sverige, en av världens 15 största vapenexportörer. Rapporten om svensk vapenexport och genusbaserat våld presenterades också vid lanseringen på FN.

”Det finns flera exempel på hur svensk vapenexport undergräver den feministiska utrikespolitikens målsättningar och Sveriges nationella och internationella förpliktelser rörande genusbaserat våld”, säger Mia Gandenberger från Reaching Critical Will.

IKFF har alltid utmanat normer kring militarism och upprustning och arbetat för internationella verktyg som kan bidra till nedrustning. IKFF var mycket aktiva under förhandlingarna om FN:s vapenhandelsavtal Arms Trade Treaty (ATT), och den nya rapporten lyfter fram olika verktyg och strategier för att stater ska leva upp till reglerna inom ATT, liksom FN:s handlingsprogram om små och lätta vapen.

I rapporten lyfts flera exempel på svensk vapenexport till länder som på olika sätt kränker de mänskliga rättigheterna, inte minst kvinnors mänskliga rättigheter, vilket IKFF vid flera tillfällen belyst.

Sveriges feministiska utrikespolitik ska främja flickors och kvinnors rättigheter bland annat genom att bekämpa alla former av våld och diskriminering. Politiken syftar också till att främja kvinnors deltagande och inflytande i beslutsfattande, och att se till att resurser används för att främja jämställdhet och alla kvinnors och flickors mänskliga rättigheter.

År 2014 exporterade Sverige krigsmateriel till ett värde av nära 8 miljarder kronor. Enligt SIPRI:s siffror var Sverige världens 11:e största vapenexportör under perioden 2010-2014. Cirka 78 procent gick till EU-länder och vad svenska myndigheter kallar för ”traditionella partnerländer” som Kanada, Sydafrika och USA. 22 procent av det totala exportvärdet gick till andra länder, varav Thailand, Indien och Saudiarabien var de tre största mottagarna av svensk krigsmateriel.

Rapporten från Reaching Critical Will lyfter fram Sverige som ett intressant fall eftersom vårt land är en stor vapenexportör som samtidigt ska driva en feministisk utrikespolitik.

I rapporten lyfts flera exempel på svensk vapenexport till länder som på olika sätt kränker de mänskliga rättigheterna, inte minst kvinnors mänskliga rättigheter, vilket IKFF vid flera tillfällen belyst. Vår senaste kritik rörde planerna på svensk krigsmaterielexport till Saudiarabien mot bakgrund av att saudiledda styrkor bombat civila mål i Yemen där det humanitära läget är oerhört svårt.

Sammanfattning av de länder Sverige sålt krigsmateriel till och som lyfts i rapporten.

Taggar

Jämställdhet Krig & fred
Annons