nyhet av Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF)

Sverige borde satsa på nedrustning

Malin Nilsson, ordförande för IKFF. Foto: IKFF
En ny regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet skapar förhoppningar om en stärkt svensk nedrustningspolitik, skriver Malin Nilsson, ordförande för IKFF.

I morgon den 7 oktober inleds förhandlingarna inom FN:s generalförsamlings första utskott, där frågor om nedrustning och vapenkontroll behandlas. Den tillträdande regeringen bör redan nu visa att nedrustning återigen ska bli ett prioriterat område för Sverige, efter år av tystnad och passivitet med den avgående regeringen, skriver Malin Nilsson i Dagens Arena.

I vapenindustrier runt om i världen utvecklas just nu teknologi som kan leda till att autonoma vapen tas fram om inget görs för att hindra det. IKFF arbetar tillsammans med organisationer som Human Rights Watch för att det internationella samfundet ska anta ett förebyggande förbud mot dessa vapen, innan de blir del av vår verklighet.

Hur Sverige bör agera

  • Sverige bör aktivt delta i diskussionen om autonoma vapen och bidra till att ett förebyggande förbud kommer på plats.
  • Sverige aktivt stödja en fortsatt process som leder till ett förbudsavtal.
  • Kärnvapennedrustning har återigen blivit en het fråga. Trycket på att nedrusta kärnvapen har i dag ett initiativet som samlar över 120 stater. Men under den avgående regeringen har Sverige valt att ställa sig utanför.

Kärnvapen ska förbjudas

För IKFF och de 370 andra organisationer som står bakom den globala nedrustningskampanjen ICAN är vägen framåt självklar: det är dags för ett förbud mot kärnvapen.

Kärnvapen är det enda massförstörelsevapen som ännu inte förbjudits genom ett internationellt avtal, trots dess ofattbart grymma konsekvenser. Samtidigt finns det flera positiva exempel på vapen som framgångsrikt förbjudits och i dag anses oacceptabla, som exempelvis landminor och klustervapen.

Ett förbud mot kärnvapen är inte bara politiskt och moraliskt rätt, det skulle också öka trycket på kärnvapenstaterna att nedrusta i stället för att modernisera sina arsenaler för enorma summor, som nu sker på flera håll.

En ny vändning för svensk politik

Sverige har nu möjlighet att byta kurs, att återigen bli en modig aktör för nedrustning och självständigt driva en progressiv politik. Vid mötet i FN bör Sverige aktivt ta del i diskussionen om ett förebyggande förbud mot autonoma vapen, samt sälla sig till de drygt 120 stater som idag står bakom det humanitära initiativet för kärnvapennedrustning.

Taggar

Krig & fred