nyhet av ForumCiv

Svag handlingsplan om företagande och mänskliga rättigheter

Regeringen har lanserat Sveriges nationella handlingsplan för företagande och mänskliga rättigheter. Forum Syd tycker inte att det räcker med att regeringen enbart förväntar sig att svenska företag ska respektera mänskliga rättigheter i sin verksamhet runt om i världen, inte minst i konfliktländer. Det krävs regelverk.

- Vi välkomnar att regeringen har tagit fram handlingsplanen och därmed aviserar att Sverige har en höjd ambitionsnivå vad gäller företagande och mänskliga rättigheter, säger Annica Sohlström, generalsekreterare på Forum Syd. Men vi saknar förslag på mer konkreta åtgärder, exempelvis initiativ för att utreda behoven av lagstiftning rörande företags agerande utomlands.

Handlingsplanen är ett första steg i genomförandet av FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Lanseringen har föregåtts av konsultationer under våren med företag, myndigheter, fackföreningar och organisationer från civilsamhället, däribland Forum Syd.

Forum Syd anser att det inte räcker med att näringsminister Mikael Damberg påpekat att regeringen förväntar sig att svenska företag ska respektera mänskliga rättigheter i sin verksamhet runt om i världen, inte minst i konfliktländer. Finns det inte något bindande regelverk är det upp till företagen själva att ta beslut efter eget godtycke.

- Vi tycker att danskarna kommit längre i sin handlingsplan för företagande och mänskliga rättigheter. I den diskuteras frågan kring företags agerande utanför landets gränser. Den danska regeringen ska tillsätta en arbetsgrupp med representanter från olika departement som ska titta vidare på behovet av lagstiftning. Något liknande hade vi gärna sett även från Sveriges håll, säger Annica Sohlström. 

Den svenska regeringen har sagt att de kommer att genomföra en genomlysning, (s.k. baseline study) av hur svensk lagstiftning står sig mot FN:s vägledande principer. 

-Det är bra men en sådan genomlysning borde egentligen ha föregått själva handlingsplanen, så att planen hade kunnat bli mer konkret kring vad som saknas i svensk lagstiftning för att staten ska kunna leva upp till sin skyldighet att skydda de mänskliga rättigheterna, säger Annica Sohlström. 

Länk till handlingsplanen  

Taggar

Mänskliga rättigheter Global ekonomi