nyhet av ForumCiv

Somalia: Röster från marken om attacken i Mogadishu

Foto: AMISOM photo / Tobin Jones

De döda håller fortfarande på att räknas på platsen för Somalias värsta terrorattack som inträffade i lördags. Fler än 300 personer förväntas vara döda och 500 skadade. Forum Syd pratar med vår Somaliland-baserade kollega.

Vilken är atmosfären efter attacken?
-Det är för tidigt att säga någonting om det. Räddningsarbetet och evakueringen är fortfarande pågående och så sent som igår räddades en ung pojke från platsen. Människor känner dock stor misstro för hur lastbilen kunde passera flera vägspärrar innan explosionen och anser att den borde ha förhindrats att ta sig så långt.

Vilken har civilsamhällets reaktion varit?
-Människor är väldigt aktiva trots att krishanteringen fortfarande pågår. Flera demonstrationer har organiserats för att visa solidaritet med familjer som förlorat anhöriga. Människor spelar också en stor roll för räddningsarbetet självt. Man donerar blod, både här och i Kenya, man organiserar röjning av platsen för att öka tillgängligheten, en online hjälplina har upprättats för att spåra och lokalisera saknade människor. Allt utan uppmaning eller vägledning från regeringen.

Hur påverkar det här stödet för den nyvalda regeringen?
-Just nu är ilskan riktad mot terroristerna. De närmsta dagarna eller veckorna kommer avgöra hur den allmänna opinionen ser på attacken. Det kommer bero på hur väl regeringen kommer kunna förklara hur attacken inte kunde förhindras och hur framtida hanteringen av terroristgruppen al-Shabaab ska se ut. Människor kommer vilja veta hur en attack av den här magnituden, som måste ha planerats i månader, undkom säkerhetstjänsten, hur olika departement koordinerar arbetet mellan sig, hur ett så ovanligt fordon som den här lastbilen inte bevakats sedan den importerats och hur den kunde ta sig igenom alla vägspärrar.

Hur påverkar det här stödet för al-Shabaab?
-Al-Shabaab har inget stöd överhuvudtaget från samhället. De arbetar och verkar oberoende från samhällets stöd. Den här attacken kommer inte göra något annat än att öka människors ilska och illvilja mot dem.

Under senare år har många ur den somaliska diasporan börjat flytta tillbaka på grund av den ökade säkerheten och stabiliteten. Hur tror du den här attacken påverkar diasporan?
-Det återstår att se. Många i diasporan, om de finns i USA, UK, Sverige eller var de än befinner sig så känner de människor som nu saknas. Diasporan gör enorma investeringar, både i humanresurser och i affärsliv. Attacken kan få en inverkan i hur de väljer att fortsätta göra investeringar och om de väljer att återflytta.

-Å andra sidan, finns mängder av kampanjer och organisering på social media. Det är också ett sätt att engagera sig. Till exempel, en svensk ungdomsgrupp kallad ABAARAHA startade en givarkampanj för att hjälpa till med torkan. Pengar från samma grupp kanaliseras nu till räddningsarbetet.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons