Sök stipendium för studier, resor och volontärprojekt

Tips på stipendium och fonder att söka för dig som vill resa och studera utomlands. Foto: Unsplash
Plugga

Vill du studera utomlands, resa eller arbeta som volontär, men funderar över hur du ska bekosta det? Här listar vi olika stipendier och fonder att söka pengar från!

Att resa, studera eller arbeta som volontär med fokus på globala frågor ger dig en möjlighet att lära dig mer om världen. Men att stå för alla kostnader själv kan bli väldigt dyrt och något inte alla har möjlighet till.

Som tur är går det att söka pengar från olika stipendier och fonder beroende på vad man vill göra. Vi guidar dig till de möjligheter som finns och ger smarta tips på vägen för att öka dina chanser!

Stipendier och fonder att söka pengar ur

  • Folke Bernadottes Minnesfond. Ger bidrag till utlandsresor och volontärarbete. Stort fokus ligger på den sociala funktionen och ett utbyte av erfarenheter.
  • Olof Palmes minnesfond. Stödjer projekt som bland annat inriktar sig på fred och internationell förståelse.
  • Sidas stipendier. Här kan journalister söka stipendium för studier i områden som berör svenskt utvecklingssamarbete. Under 2023 har Sida också arbetat med att ta fram ett nytt resestipendium för fältstudier.
  • Ottarfonden är en fristående stiftelse som stöttar undervisning, forskning och upplysning inom det sexologiska fältet.  
  • Anérstiftelsen ger stöd för specifika utbildningar som inte går att få i Sverige. Vill du till exempel läsa en master utomlands? Då kan det här vara ett bra alternativ. Medel ges inte till enstaka utbytesterminer. I ansökan ska du kortfattat beskriva syftet med utbildningen och varför du inte kan få utbildningen i Sverige. 
  • Erik och Göran Ennerfelts stiftelse arbetar för att uppmuntra och stödja studier utomlands som utvecklar svenska ungdomars förståelse för internationella förhållanden. Stiftelsen delar varje år ut omkring 10 stipendier på mellan 50 000 och 100 000 kronor till högskole- och universitetsstuderande utomlands.
  • Global Grants. En sökmotor där du hittar information och kan leta stipendier. Tjänsten kostar pengar, men är gratis på bibliotek. På Global Grants finns information om både svenska och utländska stiftelser och fonder.
  • Länsstyrelserna i Sverige. Register över lokala stiftelser och fonder. Man söker antingen ändamålsenligt eller efter en viss stiftelse. För att söka pengar behöver du sedan kontakta respektive stiftelse för att få mer information om ansökan.
  • Stiftelsen Bertil Ohlins Donationsfond vill främja internationellt utbyte genom att dela ut stipendier i syfte att möjliggöra för personer som genom verksamhet i press, arbete i politiska organisationer eller på annat sätt visat intresse för svensk liberalism. Varje år utlyser Ohlininstitutet också en uppsatstävling där studenter kan tävla med kandidat-, magister- och masteruppsatser som fått betyget väl godkänd (A eller B). Prissumman är 25 000 kronor.

Fler tips!

  • Studerar du på universitet eller högskola? Kolla om just ditt program har stipendier att söka för att göra en utbytestermin eller skriva uppsats! Till exempel genom Erasmus+.
  • Är du medlem i ett fackförbund? Flera förbund har ofta olika typer av stipendier att söka för resor, kurser och projekt.

Smarta tips för att söka stipendier

Kom ihåg att ett stipendium ofta inte täcker hela kostnaden. Det är också viktigt att vara medveten om att stipendie-sökandet kräver lite tanke och finess eftersom det är många som söker. Därför gäller det att verkligen motivera varför just DU ska få bidrag. 

Vi har samlat några tips som kan ge dig hjälp på vägen:

  • Var ute i god tid för att slippa stress och krångel. Kolla upp när olika stipendier har sista ansökningsdatum.
  • Olika stipendier kan ha olika ansökningsrutiner. Läs noggrant igenom instruktionerna så du vet vad de vill ha svar på.
  • Gör en lista över stipendier som baserat på deras inriktning kan tänkas vara intresserade av just det du vill göra. Då ökar du sannolikheten att få bidrag.
  • Skriv ett tydligt presentationsbrev och motivera varför just ditt projekt är viktigt. Här är några punkter att utgå ifrån:
    - Berätta vem du är och vad du gör idag.
    - Beskriv din idé och varför det är viktigt för just dig att utföra det.
    - Ange vilka erfarenheter du tror att din idé kommer ge dig och hur det påverkar din personliga utveckling.
    - Fundera över vad du kan erbjuda stipendiegivaren i utbyte. Om du ska volontärarbeta utomlands kan det till exempel handla om att skriva reserapport eller föreläsa och informera om ditt projekt.
    - Berätta hur du kommer finansiera andra kostnader kring ditt projekt
  • Sist men inte minst; ge inte upp! Var inställd på att stipendiesökandet kan kännas trögt och att du får många nej. Men kom ihåg att ju fler du söker och ju mer du ligger i, desto större är chansen att du hittar rätt. Det du vill göra är unikt och viktigt och det gäller att få stipendiegivaren att förstå det.

Taggar

Volontär & utbyten Utbildning
Annons