I år pågår en översyn av EU:s politik gentemot grannländerna. Civilsamhället i flera av de östliga grannländerna har höjt rösten för att trycka på sina regeringar för ett närmare samarbete. De har också försökt påverka EU för att deras åsikter ska tas tillvara i förhandlingarna.
Civila samhällets måste inkluderas
Många organisationer i Sverige har också länge arbetat aktivt för en demokratisk utveckling i EU:s östliga grannländer. Nu uppmanar fyra svenska organisationer EU att prioritera mänskliga rättigheter, demokrati och rättssäkerhet i sin politik i ett bidrag till konsultationsprocessen om den nya grannskapspolitiken. Organisationerna skriver också att EU bör inkludera civilsamhället mer i dialogen på olika sätt och att bli bättre på att engagera befolkningen i grannländerna.
Brist på skydd av mänskliga rättigheter
Brevet till Europeiska Kommissionen kommer samtidigt som toppmötet för det så kallade Östliga Partnerskapet pågår i Riga. På toppmötet diskuterar regeringsföreträdare från EU och de östliga grannländerna hur deras framtida samarbete ska se ut. Bland annat situationen i Ukraina och bristen på skydd för de mänskliga rättigheterna i Vitryssland och Azerbajdzjan är frågor som är viktiga för civilsamhället inom det Östliga Partnerskapet.
Parallellt med toppmötet pågår en konferens för civilsamhället där representanter för både Forum Syd och organisationen Kvinna till Kvinna deltar. Konferensdeltagarna kommer tillsammans att sätta samman rekommendationer riktade till toppmötet.
Arbetar din organisation med länderna i det östliga partnerskapet och är intresserade av att veta mer? Kontakta Erika Hellsing Rydergård på Forum Syd.