av Act Svenska kyrkan

Skogen bidrar till ett bra klimat

– Jag är en fattig gammal man, berikad med en stor familj, berättar Modesto. Foto: Mutua Matheka/Ikon.
Världen

Miljö- och skogsvård måste gå hand i hand med utbildning. I Kifora, ett område där naturskog hade skövlats arbetar lutherska kyrkan ihärdigt med båda delar. Idag är platsen ett naturreservat som sprudlar av biologisk mångfald. Inom naturreservatet driver projektet även en av fyra plantskolor och biodling.

– Det fanns nästan ingen växtlighet här när vi började för tre år sedan, bara lite gräs och några små buskar. Nu kan vi se träden som vi planterade. De har vuxit upp, skogen är välmående och bidrar till ett bra klimat, säger Mary Mutayoba, jobbar med trädkonservering och utbildning i Kifora.

Mary Mutayoba har varit anställd av projektet sedan starten. Nu arbetar hon och två kollegor med trädkonservering och utbildning i Kifora Naturreservat, där man också driver en av fyra plantskolor och biodling. Foto: Mutua Matheka/Ikon.

Norasco Boniface är kollega med Mary. Han har jobbat länge med återplantering av skog och har stor respekt för trädens betydelse. När han och Mary utbildar människor från byarna i området pratar de mycket om varför det är viktigt att plantera träd och hur de kan plantera träd tillsammans med andra grödor för att få bättre skördar och bli mindre sårbara för klimatförändringarna.

– Jag blir glad över att se hur människor blir mer medvetna. I det här området hade vi exempelvis stora problem med skogsbränder. Vi hade också bönder som tog in sin boskap i skogen på bete fast det ser vi inte lika mycket längre, berättar Norasco.

Norasco Boniface har arbetat länge med återplantering av skog och alternativa sätt att odla. Foto: Mutua Matheka/Ikon.

En av de 30 bönder som projektet har involverat i arbetet för att bevara naturskogarna är Modesto Kabandwa. Han är utbildad av projektet och har i uppgift att skydda skogen där han bor mot skövling och brand. Han ser också till så att ingen boskap betar i skogen. Av projektet får Modesto en liten ersättning, pengar han exempelvis kan använda till att köpa fotogen. Han har också tagit emot trädplantor av projektet som han planterat på den mark han äger.

– Jag är en fattig gammal man, berikad med en stor familj, berättar Modesto.

Han beskriver glädjen i att kunna bidra med sin kunskap och erfarenhet till andra, han talar också om oron över klimatet.

– Solen har blivit varmare. Det regnar mindre och regnet kommer senare.

Modestos största oro är att hans bananskörd ska bli förstörd. Han, liksom många av hans grannar, ser sina bananodlingar angripas av parasiter som sprider sig genom rotsystemet och dödar trädet.

– Bananerna är vår viktigaste gröda här i Karagwe. Vi klarar oss inte utan den.

Om Karagwe stift och projektet

Att plantera träd och skydda naturskogarna är två viktiga områden för att påverka klimatet i rätt riktning. Ett annat viktigt område är att utbilda människor, att berätta om vilka utmaningar som finns och varför de finns. Ge människor kunskap om hur de konkret kan påverka sin situation och samtidigt bidra till ett bättre klimat.

Därför arbetar projektet som Svenska kyrkans internationella arbete stöder med alla dessa delar.

Karagwe är ett av 24 stift inom den Lutherska kyrkan i Tanzania och består av 42 församlingar.

  • Stiftet driver 184 skolor för barn och 5 yrkesskolor för vuxna
  • I januari 2016 startade stiftet en universitetsutbildning inom miljö och klimat i Karagwe.
  • Svenska kyrkans internationella arbete har gett stöd åt stiftets klimatarbete sedan 2004. Då var stora delar av skogsområdena i Karagwe skövlade, efter att marken använts som bosätt- ning för flyktingar från Rwanda i mitten av1990-talet.

Martina Croner
Frilansjournalist

Var med och rädda skogen för livets skull – lindra klimateffekterna!
40 kr ger en person möjlighet att gå på ett seminarium om skogsbruk.
100 kr ger 50 plantor för återplantering.

Följ oss på Instagram @internationell_arbete, Facebook och Twitter.

Taggar

Utbildning Klimat & miljö
Annons