Var tredje kvinna i världen har någon gång blivit slagen av en man och var femte har utsatts för våldtäkt eller sexuella trakasserier. Under hösten stöttade Diakonia i kampanjen ”16 Days of Activism” för att betona att vi måste få ett slut på våldet mot kvinnor – oavsett hur det ser ut.
Den 25:e november var den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och även startskottet för kampanjen ”16 Days of Activism”. Våldet som riktas mot kvinnor är inte bara fysiskt och psykiskt, utan även ekonomiskt och politiskt. Det här måste få ett slut anser Diakonia.
Amany Gamal Mahmoud, Egypten
– Många flickor med funktionsnedsättning blir våldtagna av familjemedlemmar, släktingar eller bekanta och familjen vågar inte säga något för de är rädda att förstöra familjens rykte.
Amany Gamal Mahmoud är ordförande för The Association of Good Hopes for Community Development i Egypten. Hon medlar i familjer där våld är utbrett och ser till att flickorna får gå i skolan. Hon säger att ytterligare verktyg behövs för att skydda flickor som våldtas, och att det behövs starkare lagar, till skydd för flickorna.
Marc Zagré Kiswendsida, Burkina Faso
– En del killar blir sura på oss och säger att vi sabbar deras chanser att få tjejer. Men många uppskattar det, säger Marc Zagré Kiswendsida.
– Vi ser också förändring hos våra lärare. Nu lägger de ofta några minuter på att prata om sexualitet i klassrummet, och det hjälper faktiskt!
När tonåringar i Burkina Faso blir gravida blir de ofta tvingade att sluta skolan. Många gånger blir de även utslängda från sina hem. Många tjejer vet inte hur de ska undvika att bli gravida, och ibland tvingas de till att ha sex. Men ett projekt som drivs av Diakonias samarbetsorganisation CCEB minskar antalet tonårsgraviditeter. För två år sedan blev 47 högstadieelever i kommunen Leo gravida. I år är det noll.
Chantira Mathanaventhan, Sri Lanka
– Tillsammans kan vi protestera. Hittills har lite förändrats, men vi fortsätter och vi tvingar myndigheterna att lyssna på oss, säger Chantira Mathanaventhan.
På Sri Lanka samarbetar vi med organisationen Viluthu som mobiliserar änkor att ta plats i samhället och kräva sina rättigheter. Änkor på Sri Lanka blir ofta utsatta för diskriminering, sexuella trakasserier, övergrepp och våld. Det finns stereotypa föreställningar om att änkor är onda och för otur med sig, därför är de ofta socialt och kulturellt utstötta. Viluthu kämpar för att det här ska ändras!
Josefin Stenmark, Sverige
– Det skadar hela samhällen när kvinnor förtrycks och tvingas underordna sig. Det är självklart att kvinnor måste få ta plats i beslutsfattande och på arbetsmarknaden på samma villkor som männen, säger Josefin Stenmark.
Josefin är 24 år gammal. Hon läser mastersprogrammet Kultur och Demokrati vid Göteborgs Universitet och har varit Diakoniaaktivist i fyra år. Att bekämpa våld mot kvinnor och arbeta för jämställhet är en av de saker hon tycker är allra viktigast. – Även om det funnits en massa intressanta saker att göra i livet som lockat mig så slutar det alltid med att jag vill engagera mig för en bättre värld, det är bara sån jag råkar vara, säger Josefin.
Läs fler berättelser från Nicaragua, Kongo, Bangladesh, Zambia, Peru, Uganda, Myanmar/Burma, Mali och Paraguay.