av Amnesty International

Sex månader efter kampanjen – vad har hänt?

nyhet

Förra årets “Skriv för frihet”-kampanj samlade mer människor än någonsin i kampen för rättvisa och mänskliga rättigheter. Över 1,5 miljoner människor deltog och över 4,6 miljoner olika aktioner och aktiviteter genomfördes.

I Sverige samlades den in 75 000 underskrifter för de fyra fall som den svenska sektionen jobbade med. Vi kan se skillnader i de fall Amnesty International agerade för, även om en del av de individuella segrarna kommer att dröja. Kampen fortsätter.

Hur gick det för de fall som den svenska sektionen arbetade med?

Máxima Acuña

Máxima Acuña, Peru, bonde och människorättsaktivist som kämpar för rätten till den mark hon och hennes familj bor på. Hon befinner sig i en rättslig process med gruvbolaget Yanacocha som vill använda marken till sin gruvdrift. Trots hot och trakasserier från polis fortsätter familjen sin kamp.

Totalt skedde över 300 000 aktioner för hennes fall, varav 150 000 var handskrivna brev som överlämnades personligen till henne vid ett besök av Amnesty International Peru. Máxima var överväldigad av alla brev och sa att det gav henne ”känslan av att jag är skyddad och att mina barn är skyddade” och att “det finns folk som hjälper oss att söka rättvisa”. Närvarande vid detta besök var även justitieministern María Soledad Pérez Tello, som engagerat sig i fallet och som själv även mottagit en mängd brev gällande Máximas fall.

Máxima tar emot de 150 000 brev som Amnestyaktivister skrivit till henne.

Den tredje maj kom ett domstolsbeslut i Máximas fall. Efter mer än fem års rättsförhandlingar där Máxima Acuña stått åtalad för att olagligt ha tillskansat sig mark fann domstolen att det inte fanns orsak att fortsätta rättegången då anklagelserna helt saknade grund. Beslutet är en milstolpe för miljörättskämpar i landet! Trots detta så är äganderätten till marken inte rättsligt avgjord, så kampen för Máxima och andra miljörättskämpar fortsätter.

Edward Snowden

Edward Snowden, USA, visselblåsare som läckt information om vidden av global massövervakning. Totalt skedde över 500 000 aktioner i hans fall och även om Obama i slutändan inte benådade Snowden beslöt han att frige Chelsea Manning (som var ett av fallen för Skriv för frihet 2014)- en stor seger för dem som försvarar visselblåsares rättigheter.

Edward Snowdens fall samlade över 1 miljon underskrifter.

Kampanjen för Snowden handlade framför allt om att bygga en solidaritetsrörelse då vi visste att en benådning skulle bli svår och ur det hänseendet var kampanjen en stor framgång. Den genererade global uppmärksamhet, lockade framstående personer och kändisar att offentligt stå upp för Snowden samt påverkade den allmänna opinionen i USA. Ett arbete som kommer att fortsätta.

Snowden tackar alla som agerat för hans sak:

En sak är säker mina vänner: Det finns orättvisa i denna värld, men det kommer inte att vara för evigt. Det kommer vi att se till.

Mahmoud Abu Zeid “Shawkan”

Mahmoud Abu Zeid “Shawkan”, Egypten, fotojournalist som greps den 14 augusti 2013 för att ha tagit foton när säkerhetspolis våldsamt skingrade folk under en demonstration i Kairo sommaren 2013. Över 445 000 aktioner gjordes för Shawkan.

Hans familj låter hälsa att solidaritetsbreven de fått har betytt enormt mycket för dem och för Shawkan själv, som kämpar i motvind för rättvisa.

Fotojournalisten Mahmoud Abou Zeid, mer känd som Shawkan, sitter fortfarande fängslad.

Under fängelsetiden har hans hälsa försämrats kraftigt men tack vare påtryckningar och en överklagan från hans advokat, kommer Shawkan att få en hälsoundersökning gjord av FMS, Forensic Medical Authority. Vi har dock tyvärr inte fått någon respons från den egyptiska regeringen däremot från flera ambassader runt om i världen, bland annat gjordes det ett besök på Egyptens ambassad i Stockholm. Även om ambassadören ställde sig kritisk till vad han kallade propaganda i kampanjen så lovade han att föra vidare information om Shawkan som inte var känd för honom sedan tidigare.

Hans familj låter hälsa att solidaritetsbreven de fått har betytt enormt mycket för dem och för Shawkan själv, som kämpar i motvind för rättvisa. Familjen och Amnesty fortsätter kampen att få Shawkan fri.

Zeynab Jalalian

Zeynab Jalalian, Iran, förespråkare för kurders minoritetsrättigheter sitter sedan 2008 dömd till livstid efter en felaktig rättegång. Hon dömdes för engagemang i sociala och politiska aktiviteter inom den politiska grenen av PJAK, en kurdisk oppositionell grupp.

Zeynab Jalalian, människorättsaktivist, sitter fortfarande fängslad.

200 000 aktioner skedde för hennes fall. Zeynab lider av en ögonsjukdom som kräver läkarvård utanför fängelset men trots påtryckningar har vårt arbete inte lett till någon förändring annat än att de iranska myndigheterna inte längre förnekar Zeynab Jalalians hälsoproblem eller felaktigt hävdar att hon faktiskt har tillgång till vanlig sjukvård.

Amnesty fortsätter att arbeta för att Zeynab får tillgång till läkarvård samt blir frisläppt.

Internationella fall

Följande fall lyftes internationellt, fall som även några Amnestygrupper i Sverige arbetar för.

Ilham Tohti, Kina, dömdes till livstids fängelse 2014 anklagad för “separatism”, något som ofta används mot figurer som påtalar kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Han sitter fortfarande fängslad men behandlingen av honom har inte försämrats. Det tyder på att myndigheterna är medvetna om den internationella uppmärksamhet som finns kring hans fall. Ilhams dotter, Jewher, tackar Amnesty för allt stöd: ”Det värmer verkligen hjärtat att så många människor stödjer min familj … Den uppmärksamhet som denna kampanj fått är betydelsefull för ju fler människor som känner till min fars fall, desto säkrare kommer min far och min familj att vara.”

Läraren Johan Teterissa, Indonesien, är dömd till 15 års fängelse för att ha lett en fredlig demonstration under vilken en flagga för Moluckernas oberoende hissades. Under SFF deltog hans son Joncard i ett event i Jakarta för att uppmärksamma fallet och en känd sångare som besökt fängelset där Johan sitter har sagt sig vilja arbeta med Amnesty för Johans frigivning.

Bayram Mammadov och Giyas Ibrahimov, Azerbajdzjan, dömdes i slutet av 2016 till tio års fängelse för att ha skrivit en satirisk graffitiprotest på en staty över förre presidenten i Azerbajdzjan. Ett av syftena med att lyfta deras fall var att visa myndigheterna att även om Giyas och Bayram inte är några väldigt kända personer så finns det människor runt om i världen som bryr sig. En oväntad framgång var att en azerisk student i Nederländerna råkade se en Amnesty-affisch med dem, tog ett foto och delade det på Facebook. Inom några dagar hade inlägget delats av tusentals personer i Azerbajdzjan och fallet plockades upp av lokala nyhetsbyråer. Båda två fick vetskap om kampanjen och har tackat Amnesty för stödet.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons