Schyst resande tipsar: så planerar du en hållbar resa!

Foto: Anton Lecock, Unsplash.
Livsstil

Restriktionerna lättar och många är otåliga att få ge sig ut och upptäcka världen igen. Men hur ser vi till att vårt resande inte får negativa konsekvenser? Hur tar vi del av kulturen på andra platser utan att förstöra för natur och människor?

Vi har pratat med Helena Myrman från Schyst resande och bett henne tipsa om hur man planerar en hållbar resa. Du kan läsa fler schysta restips på deras hemsida, och söka inspiration för ditt nästa hållbara äventyr i Reskoll.

Hej Helena! Vad innebär hållbart resande egentligen?

För oss på Schyst resande innebär hållbar turism att man reser på ett sätt som gör att både människor och miljö mår bra. Det är dessutom ett roligare sätt att uppleva världen på!

Jag vill resa hållbart efter pandemin! Vad bör jag tänka på?

Det är viktigt att göra aktiva val när du planerar sin semester. Om du verkligen vill att din resa ska lämna ett positivt avtryck på klimatet och människorna som bor och jobbar på platsen du besöker har du redan kommit en bra bit på vägen.

En sak du kan tänka på är att välja ett färdmedel som inte påverkar miljön. Ta hellre tåget än flyget! Om du vill resa långt och inte har något annat val än att flyga bör du resa sällan och försöka stanna borta längre. Skippa också kryssningen! Färjor, speciellt så kallade snabbfärjor, är ofta ännu sämre för miljön än flyg. Ett bra tips är att mäta klimatavtrycket på klimatsmartsemester.se!

När du väljer boende och restauranger – tänk småskaligt! Då hamnar dina pengar hos turistorterna och de som lever där. Du kan även välja att inte resa mitt i högsäsong eller till de största turistorterna. Då bidrar du till att landet du besöker får en längre turistsäsong och att fler delar av landet tjänar på turistnäringen.

Vilken är den vanligaste missen folk gör när de reser?

Jag tror att många väljer den snabba och enkla vägen när man planerar sin resa. Idag är det enkelt att boka allt i ett paket, men då finns risken att man bokar en resa som inte gynnar det land man besöker utan stora, internationella företag. De snabba och enkla lösningarna är kanske inte alltid de mest hållbara.

Hur ska jag bo?

Välj gärna ett småskaligt hotell, där pengarna kommer ägarna tillgodo. Stora ”all inclusive”-hotell bidrar till inkomstläckage, vilket betyder att vinsten inte stannar i det land du besöker utan går till internationella storföretag. Går det att välja ett hållbarhetsmärkt hotell – gör det! I Sverige bör du prioritera de hotell som har kollektivavtal. Det garanterar att de som jobbar där har bra arbetsvillkor.

Vad ska jag äta?

Vad du äter har en stor påverkan på både klimat, vatten och natur. Att välja vegetariska alternativ är ett hett tips som sparar på både klimatutsläpp, vatten och mark. Tänk också på att gynna den lokala matkulturen och göra den till en del av resan. Spendera dina pengar på de lokala matställena och specialiteterna!

Är det okej att åka som turist till ett fattigare land? Vad ska jag tänka på i så fall?

Det är absolut en bra idé att resa i låginkomstländer! Turism är en viktig inkomstkälla för många människor och genom att resa bidrar du till den lokala ekonomin. Försök se till att pengarna du lägger på aktiviteter, mat och boende verkligen gynnar människorna på den plats du besöker.

Det finns många fallgropar du bör passa dig för när du reser i låginkomstländer. Exempelvis bör du inte volontärarbeta på eller besöka ett barnhem. Det får ofta motsatt effekt och drabbar barnen negativt. Du bör generellt sett vara uppmärksam och försäkra dig om att din goda gärning verkligen bidrar till en bättre verklighet för barn och lokalbefolkningen.

Jag vill ge tillbaka till de som har det svårt där jag turistar. Hur gör jag?

Genom att boka ett mindre hotell, besöka lokala affärer, äta på kvartersrestaurangen och göra utflykter med det lokalägda dykcentret eller guideföretaget bidrar du mer till ekonomin på plats. I vissa länder läcker annars så mycket som 90 % av pengarna från turismen ut ur landet.

Det bästa är att i så stor utsträckning som möjligt försöka lämna ett positivt avtryck. Tänk på vad ditt beteende – exempelvis din alkoholkonsumtion och ditt shoppande – betyder för den plats du besöker. Ditt borta är någon annans hemma! Turistfylla är till exempel en stor anledning till de senaste årens protester mot överturism.

Om du vill skänka pengar – gör det till en lokal organisation. Och framförallt: ge inte pengar till barn som tigger eller säljer saker. Det håller kvar dem på gatorna! Donera i så fall hellre till en organisation som hjälper barnen få en skolgång och ett tryggare liv.

Taggar

Försörjning Global ekonomi