Vill du lära dig mer om radikalisering, opioidkrisen eller det politiska läget i Eritrea? Vi har samlat nio aktuella reportageböcker som ger dig koll på världen!
Har du tips på fler böcker som borde stå med? Hör av dig!
Slumpens barn
Allt började av en slump. År 1965 är mångsysslaren Bertil Harding på resa i Senegal men kör fel och hamnar på den gambiska kusten. Till detta paradis ska han snart ta mängder av soldyrkande chartersvenskar. Samtidigt öppnas dörren för gambier som söker ett nytt liv i Sverige. Amat Levin träffar dem som kom hit redan på 1960-talet och de unga som idag gör avtryck inom kultur, mode, politik och idrott.
Mordet på Zaida Catalán
Nödsamtalet hem till familjen den 12 mars 2017 är det sista livstecknet från 36-åriga Zaida Catalán. Bara minuter senare mördas hon i en avlägsen del av Kongo-Kinshasa. Snart ska det som först såg ut som en kidnappning visa sig vara något annat och journalisten Staffan Lindberg ger sig ut på en resa i mördarens spår. Det här är en berättelse om en ung, lovande politiker, om människorättsaktivism och politiskt spel på högsta nivå.
Modeslavar - den globala jakten på billigare kläder
Modeslavar är ett reportage om en industri med mycket att dölja. Här blottläggs verkligheten bakom de stora klädföretagens hållbara fasad och konsekvenserna av en affärsmodell som går ut på att jaga världens lägsta priser. Skriven av journalisterna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom.
Överlevarna: röster från Förintelsen
Det är 75 år sedan andra världskrigets slut och de som kan vittna om Förintelsen blir allt färre. Samtidigt ökar faktaresistensen i vårt samhälle kraftigt. För tre år sedan började journalisten och författaren Bernt Hermele och fotografen Cato Lein resa runt för att samla in berättelser från den sista generationen förintelseöverlevare. Överlevarna bygger på 95 berättelser och är en bok om drömmar och mardrömmar, sammanbrott och livslust.
Jakten på Dawit
Det är bråttom. Dawit Isaak har suttit fängslad i över 17 år. Vi är många som frågar oss vad som görs och vad som egentligen händer bakom kulisserna. Martin Schibbye, som själv satt fängslad i 438 dagar i grannlandet Etiopien efter att ha gripits under en reportageresa, har lyckats ta sig in i det hemlighetsfulla Eritrea och där träffat de män som har nyckeln till Dawit Isaaks cell.
Nitton kvinnor: Berättelser om syriskt motstånd
I den här boken återvänder den syriska journalisten och författaren Samar Yazbek till hemlandets konflikt. Denna gång fokuserar hon på de tysta, eller tystade, aktörerna bakom revolutionen: kvinnorna. Syriens kvinnliga revolutionärer är inte bara tvungna att bekämpa regimen, IS och andra islamistiska rebeller de är också tvungna att kämpa mot hela det patriarkala samhället, inklusive många manliga revolutionärer.
Två systrar
En oktoberdag 2013 försvinner två tonårsflickor från sitt hem i Norge. Så kommer chockbeskedet: de har gått över gränsen till Syrien. Författaren Åsne Seierstad ger sig i kast med en av vår tids viktigaste och mest komplicerade frågor. Varför radikaliseras muslimska ungdomar som växer upp i väst? Vilka är de människor som söker värvning i IS?
En amerikansk epidemi
För tredje året i rad sjunker den förväntade medellivslängden i USA och opioidkrisen är huvudorsaken. Hur hamnade USA här och vad har epidemin gjort med landet? Jonas Cullbergs reportagebok är en resa i opioidkrisens spår, genom lantliga gruvsamhällen i Appalacherna, öppna narkotikamarknader på Philadelphias och Baltimores gator, industristadsdelar på dekis i Ohio och välmående villakvarter i New York.
Rapport från ett slakteri - en veterinärs berättelse
Veterinären Lina Gustafsson börjar arbeta på ett slakteri. Dag efter dag ser hon tusentals grisar gå till slakt. Hon står vid det löpande bandet och inspekterar kropparna efter de djur som några timmar tidigare mötte hennes blick i stallet. Ett självbiografiskt reportage inifrån en bransch som sällan blir belyst.