Samhällets mest utsatta mister ekonomiskt stöd på grund av coronakrisen

"Göm en flykting – om det blir olagligt, göm två", budskap på t-shirt i ett av Björkåfrihets skyltfönster 2018.
Världen

Papperslösa och gömda flyktingar i Sverige lever redan utan stora delar av det sociala skyddsnät som de flesta av oss tar för givet. Då coronakrisen fått försäljningen att vika för secondhand-organisationen Björkåfrihet (tidigare Emmaus Björkå), mister dessa personer också ekonomiskt stöd.

I år skulle Björkåfrihet för tredje året i rad ha betalat ut över en miljon kronor till papperslösa och gömda personer i Sverige, något som nu pausas på obestämd tid. Än så länge har organisationen meddelat mottagare i Sverige, Libanon, Algeriet, Palestina och Västsahara, att planerade utbetalningar på drygt två miljoner kronor ställs in eller pausas.

– Normalt sett gör intäkterna från försäljningen att vi kan vara fria att stötta viktiga insatser som annars saknar samhällets stöd, till exempel direkt hjälp till papperslösa. Men med den minskade försäljning vi sett under pågående kris blir situationen den motsatta och vi står helt utan pengar. Det är otroligt smärtsamt att behöva dra oss tillbaka när vi behövs som mest men vi har tyvärr inget annat val, säger Maria Padrón Hernández, handläggare på Björkåfrihet.

Det är otroligt smärtsamt att behöva dra oss tillbaka när vi behövs som mest men vi har tyvärr inget annat val.

– Det finns ingen som går fri från oro för vad Covid-19 kan komma att innebära men det vi vet är att minskat stöd för organisationer som Björkåfrihet också innebär ett minskat stöd till mat, boende och andra avgörande utgifter för de som lever som papperslösa. Saker som vi alla har rätt till och behöver. Ingen Människa är Illegal står för kostnader på ungefär 60 000 per månad bara i Göteborg, säger Caroline Kämäräinen, ordförande för organisationen Ingen Människa är Illegal i Göteborg, som arbetar med direktstöd till gömda och papperslösa personer.

Vi och andra som arbetar med det här har ju tagit på oss ett uppdrag som egentligen stat, kommuner och landsting borde ha tagit, det vill säga en grundläggande försörjning av människors basbehov.

Björkåfrihet gick redan i förra veckan ut med en allmän vädjan om stöd speciellt till två sjukhus, ett i flyktinglägret Ein El-Helwe i Libanon och ett i Gaza, där de redan extrema humanitära situationerna väntas bli ytterligare förvärrade på grund av coronapandemin.

– Det är säkert många som inte tänkt på att coronakrisen kan slå på det här sättet, eller att den skulle göra det så snabbt. Vi och andra som arbetar med det här har ju tagit på oss ett uppdrag som egentligen stat, kommuner och landsting borde ha tagit, det vill säga en grundläggande försörjning av människors basbehov. Och eftersom vi finansierar det genom en affärsdrivande verksamhet blir det så att vikande handel i våra butiker direkt slår i andra änden, säger Mikela Lundahl Hero, Björkåfrihets styrelseordförande.

Vi hoppas att förståelsen ska öka för att Björkåfrihet är mer än bara en butik, att det är del av en stor solidarisk rörelse som många behöver stötta.

– Det stöd som Ingen Människa är Illegal under många år har fått av Björkåfrihet har spelat en avgörande roll för alla de papperslösa personer vi har kontakt med. Vi hoppas att förståelsen ska öka för att Björkåfrihet är mer än bara en butik, att det är del av en stor solidarisk rörelse som många behöver stötta, berättar Caroline Kämäräinen.

Björkåfrihets stöd till papperslösa och gömda i Sverige går förutom via Ingen Människa är Illegal i Göteborg, också till Asylgruppen i Malmö samt Rosengrenska Stiftelsen i Göteborg.

Taggar

Bistånd & utveckling Hälsa Katastrofer Mänskliga rättigheter
Annons