Skolmat, arbete för jämställdhet och minröjning – nu stärker FN det humanitära arbetet till följd av coronaviruset. Så här arbetar FN – och så här kan du hjälpa till.
Coronapandemin håller en hel värld i ett järngrepp. FN arbetar på flera fronter – med omfattande humanitärt stöd direkt till människor i riskzonen, med politiska initiativ och med rådgivning och experthjälp.
Svenska FN-förbundet fortsätter att bedriva sina insamlings- och informationsprojekt till stöd för Världslivsmedelsprogrammet WFP, FN:s befolkningsfond UNFPA och FN:s minröjningsorganisation. Vi samråder med FN-organisationerna om behoven i ljuset av coronaepidemin. Just nu är bidrag till våra insamlingar särskilt viktiga. Här berättar vi om hur arbetet fortlöper och hur du kan hjälpa till genom att ge ett bidrag.
Mat till barn som inte går till skolan
Svenska FN-förbundets projekt Skolmat samlar in medel till Världslivsmedelsprogrammet WFP som ser till att barn får mat i skolan. WFP, som vädjar till omvärlden om ytterligare 3,5 miljarder kronor, undersöker nu hur man ska nå ut med mathjälp till barn som på grund av coronaviruset inte kan gå till skolan. Diskussioner förs med regeringar och andra aktörer. WFP hjälper också flyktingar i krigets Syrien dit FN-förbundet har en katastrofinsamling.
Läs mer om projektet Skolmat och ge ett bidrag.
Flickor och kvinnor drabbas särskilt
FN:s befolkningsfond UNFPA framhåller att flickor och kvinnor är särskilt riskutsatta på grund av covid-19. Omkring 70 procent av världens hälsoarbetare är kvinnor. Insatser för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter kan bli lidande när resurser flyttas till coronabekämpningen. UNFPA pekar också på att pandemier kan öka risken för kvinnomisshandel och sexuella övergrepp.
Läs mer om projektet Flicka och ge ett bidrag.
Virusförebyggande åtgärder
FN:s minröjningsorganisation Unmas fortsätter att röja minor, stödja minoffer och utbilda om riskhantering. Virusförebyggande och riskförebyggande är inslag i arbetet som bedrivs i enlighet med lokala förutsättningar och riktlinjer som utfärdas av FN och Världshälsoorganisationen.
Läs mer om projektet Minor och ge ett bidrag.
FN-appell för fler humanitära insatser
FN stärker sitt humanitära arbete till följd av coronaepidemin. Världsorganisationen har vädjat om 20 miljarder kronor i extra humanitärt stöd. Under ledning av FN:s samordningskontor för katastrofhjälp, OCHA, sammanställs nu appeller från en rad FN-organisationer. Pengarna ska gå till att stärka det livsviktiga arbete som FN och dess olika organisationer gör för att rädda liv och ge människor mat, mediciner och tak över huvudet. Arbetet riktas in på att skydda de mest utsatta.
Politiska initiativ
FN:s generalsekreterare António Guterres har efterlyst en multilateral insats och internationell samsyn för att bekämpa viruset. Generalsekreteraren har också krävt höjda hälsoutgifter för att tillgodose brådskande behov liksom utvidgade tester, ökat stöd till hälso- och sjukvårdspersonal och säkerställande av tillräckliga leveranser.
Guterres har vidare pekat på behovet av fortsatt internationell solidaritet med länder som kännetecknas av konflikt, fattigdom och svaga hälsosystem. Parisavtalet för klimatet och arbetet för att nå Agenda 2030 och de globala målen måste drivas vidare. FN-chefen har också efterlyst en internationell vapenvila i konflikter för att världen ska kunna möta den gemensamma fienden coronaviruset.
FN-samordning mot pandemier
Världshälsoorganisationen WHO bildades i spåren av omfattande epidemier som kolera, böldpest och gula febern under 1800- och 1900-talen. Tidigt talades det om att FN skulle föra krig mot pandemier för att understryka det hot som sjukdomarna utgör mot människor oavsett nation, social härkomst eller annan grupptillhörighet. Sedan coronapandemins utbrott bistår WHO med rekommendationer till världens regeringar, statistikinsamling och inte minst frågor och svar till oroliga människor världen över.
Ytterligare information
Alla FN:s insatser mot coronaviruset redovisas på portalsidan.