nyhet av Svenska missionsrådet

Samarbetet har förändrat våra liv

Samtal med byutvecklingskommittén i byn Kondok i Northern Bahr el Ghazal under SMR och IAS besök i byn den 19 mars 2016. Foto: Lennart Nolvall.

”Projektet har resulterat i enighet i byn där vi fattar gemensamma beslut och arbetar tillsammans”. Så uttryckte sig en medlem i kommittén som har startat en gemensam grönsaksodling. En del av vinsten har gått till att betala skolavgifter.

I mars besökte Lennart Nolvall och Sara Svensson från Svenska missionsrådet organisationen IAS i Sydsudan för att följa upp deras byutvecklingsprojekt.

Sydsudan grundades efter Sudans delning 2011 och världen fick ett nytt land. Efter decennier av inbördeskrig blev det trots allt en fredlig delning och det fanns framtidstro i det nya landet. Men redan i slutet av 2013 gjorde sig etniska-politiska motsättningar tydliga vilket tragiskt nog blev starten på ett inbördeskrig i Sydsudan som drabbade några av landets 10 delstater hårt.

De humanitära behoven växte och de flesta av de utvecklingsorganisationer och aktörer som börjat bygga upp det nya landet lämnade. Men IAS stannade kvar och fortsatte sina utvecklingsprojekt och expanderade sitt humanitära bistånd för att möta de ökande humanitära behoven, bland annat med medel från SMR.

Delstaten Norther Bahr el Ghazal har varit någorlunda förskonad från inbördeskriget och IAS har kunnat genomföra det utvecklingsprojekt som startades i början av 2013 och som nyligen avslutades. Utvecklingsnivån i delstaten är mycket låg med bristande tillgång till grundläggande samhällsservice.

IAS arbetar med ett byutvecklingsprojekt där befolkningen i 10 byar i Northern Bahr el Ghazal och i lika många byar i grannstaten Western Bahr el Ghazal har mobiliserats för att kunna starta gemensamma projekt för ökade inkomster samt för att kunna möta behoven bland svaga grupper i byarna. Vi besökte tre olika byar och mötte byutvecklingskommittéer som fått stöd att organisera sig och visst stöd för investeringar. Det var glädjande att lyssna och ta del av deltagarnas erfarenheter.

”Projektet har resulterat i enighet i byn där vi fattar gemensamma beslut och arbetar tillsammans” var ett av det första vi hörde. Kommittén har startat en gemensam grönsaksodling och gett en vinst som delvis gått till att betala skolavgifter. En annan kommitté sa att ”Samarbetet har förändrat våra liv. Det har varit en ögonöppnare och vi har lärt oss om enighet”. De berättade vidare om att det har funnits olika organisationer i området men de menade att det bara är IAS som gått in på djupet i samhället och gett ett stöd på detta sätt med organisering och stöd.

Även den tredje kommittén hade positiva kommentarer och uppskattade att IAS arbetat med utbildning och handledning. ”Vi arbetar nu hand i hand, också tillsammans med kommunen”. Intrycket var att det inte vart det ekonomiska startbidraget för att starta inkomstgenererande aktiviteter som var det viktiga utan att befolkningen tillsammans fått ära sig samarbete, organisering, planering och investering”.

Vi sammanfattade projektbesöket i Northern Bahr el Ghazal med att konstatera att IAS är en av mycket få organisationer som bedriver ett långsiktigt utvecklingssamarbete i denna del av Sydsudan, utvecklingsinsatser som betyder så mycket för att bringa hopp om möjligheter till utveckling.

Taggar

Bistånd & utveckling Försörjning