nyhet av Svenska missionsrådet

Barns hälsa är viktig

Hembesök på ön Olango.

Tidigt en morgon tog pastor Edna Bantigue och hennes medarbetare doktor Charna och pastor Avelino, båten till ön Olango för att besöka Talima Elementary School.

Genom stöd från Arken kunde man den här dagen underteckna ett samarbetsavtal med rektorn för att under sex månader ge den första gruppen elever hälsovård och näringsriktig mat.

Ön Olango är tio kvadratkilometer stor och ligger en halvtimmes båtresa utanför Cebu på Filippinerna. Ön är ett populärt turistmål med korallstränder och ett rikt fågelliv. Här finns tolv skolor med totalt 6 215 elever. De sociala myndigheterna har gjort hälsokontroller som visar att 363 av dessa barn lider av undernäring. På någon skola är det fem barn, på en annan ett femtiotal som behöver extra näringstillskott.

Den regionala ledaren för utbildningsdepartementet har önskat hjälp för barnen. Tillsammans med partnerorganisationen Christ Faith Fellowship driver församlingen Arken detta ö-projekt, som ska hjälpa barnen till en bättre hälsa och ge stöd till deras familjer. Varje del i projektet kommer att utvärderas efter två månader så att man kan följa upp resultaten.

Den här dagen blev barnen först vaccinerade. En del av dem var rädda och tysta, men med uppmuntran och stöd gick det bra. Alla fick också gå igenom en tandundersökning innan det var dags för lunch. Teamet som lagat maten bestod av medlemmar från den nystartade församlingen på ön, som gick in i arbetet med stort engagemang och kärlek.

En del av barnen kunde inte äta därför att de inte visste hur man använde gaffel eller sked, men nu fick de hjälp att lära sig. Alla barnen fick också multivitaminer. Varje gång som teamet besöker eleverna har de också några roliga aktiviteter som att sjunga och lyssna till berättelser ur Bibeln. Teamet kommer att arbeta med barnen under sex månader då resultaten av projektet skall utvärderas.

På grund av turismen har fiskemöjligheterna runt ön minskar drastiskt. Eftersom de flesta lever på fiskenäring måste männen bege sig till en annan ö och är borta mellan 4-6 månader i sträck. Det innebär att mammorna blir ensamma med barnen och med väldigt begränsade inkomster under långa perioder.

En del män jobbar inom byggbranschen, också långt borta och med en lön på mellan 30-50 kronor om dagen. Fattigdom och ensamhet är stora problem i familjerna på ön. De fattigaste bor inte heller centralt på ön utan ute i bushen.

Flera föräldrar tog bort sina barn från programmet i början, eftersom de var misstänksamma mot arbetet. Nu har alla bett att få komma tillbaka, eftersom de sett att de andra barnen blivit så mycket bättre.

De har också öppnat upp sina hem så att pastorn i den nystartade församlingen och medarbetarna gör regelbundet hembesök i familjerna flera gånger i veckan. Det har byggts vänskapsband som gett familjerna uppmuntran och hopp för framtiden.

Taggar

Försörjning
Annons