Så visar omvärlden solidaritet med Ukraina

Demonstration i Lissabon, Portugal 27 feb 2022. Foto: Alice Kotlyarenko (@onegrandtrip), Unsplash
Världen

Efter Rysslands invasion av Ukraina har stora delar av omvärlden slutit upp i solidaritet med det ukrainska folket och i motstånd mot kriget. Här listar vi några exempel.

Demonstrationer

Världen över har demonstrationer anordnats i solidaritet med Ukraina. I Berlin samlades hela 100,000 människor, och tusentals andra har visat sitt stöd i städer som Prag, Tbilisi, Malmö och många, många fler.

Till och med i Ryssland har tusentals människor tagit sig ut på gatorna över hela landet för att motsätta sig kriget, trots den överhängande risken att bli arresterad eller förföljd.

Demonstration i Berlin, Tyskland 27 feb 2022. Foto: Timo Ramacher (@timorama), Unsplash

Organisationer på plats

Civilsamhället och flertalet internationella organisationer mobiliserar för att hjälpa civilbefolkningen i Ukraina. Bland annat Läkare utan gränser och IOGT-NTO är på plats i området för att distribuera förnödenheter, bidra med medicinsk assistans och hjälpa flyktingar från kriget.

Se hur du kan bidra till det humanitära arbetet här

Insats för att hjälpa flyktingar vid den polska gränsen. Foto: Läkare utan gränser

Stöd till flyktingar

Bara under krigets första vecka har över en miljon människor tvingats på flykt. Drygt hälften av dem har kommit till Polen, där många sluter upp för att hjälpa de ukrainska flyktingarna på alla sätt de kan. FN:s flyktingorgan UNHCR är på plats i Ukraina och dess grannländer för att assistera i mottagandet.

Donera till UNHCR:s arbete

Polska invånare välkomnar de som tvingats fly från Ukraina, 27 feb 2022. Foto: Chris Melzer / UNHCR

Du som vill hjälpa ukrainska flyktingar som anländer till Sverige kan dessutom skriva upp dig som volontär hos Refugees Welcome för att bidra med till exempel matlagning, boendeplats eller tolkning.

Hjälp människor på flykt från Ukraina genom Refugees Welcome

Ökat bistånd

Sverige ökar det humanitära biståndet till Ukraina med 500 miljoner kronor, meddelade biståndsminister Matilda Ernkrans i veckan. Kanada, Österrike, Storbritannien och flera andra länder har fattat liknande beslut om krispaket.

Demonstration i Tallinn, Estland 26 feb 2022. Foto: Dagnija Samsone (@_d_s_), Unsplash

Privat sektor

För några dagar sedan uppmärksammades hur Elon Musk planerar att hjälpa Ukraina upprätthålla tillgången till internet trots kriget, genom att donera så kallade Starlink-terminaler till den ukrainska regeringen.

Utöver det jobbar bland annat Airbnb och dess värdar för att förse uppemot 100,000 ukrainska flyktingar med en tillfällig kostnadsfri plats att bo.

Samtidigt har vi senaste veckan sett hur företag som H&M och IKEA stoppar sin försäljning i Ryssland och donerar stora summor pengar till krisstöd i Ukraina, och vi har även kunnat följa hur Ryssland stängs ute från mängder av internationella idrottstävlingar.

Taggar

Bistånd & utveckling Flykt & migration Krig & fred Mänskliga rättigheter
Annons